Avrupali Liderler Moldova'da Toplaniyor

Avrupa Siyasi Toplulugu’nun ikinci zirvesi, 27 Avrupa Birligi (AB) üyesi ve üye olmayan 20 ülke liderinin katilimiyla Moldova’da basliyor. Zirve öncesi açiklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, "Gelecegimiz AB’de. Ukrayna NATO’ya da katilmaya hazir” dedi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un kurulusuna öncülük ettigi Avrupa Siyasi Toplulugu’nun ikinci toplantisi, 27 AB üyesi ve üye olmayan 20 ülke liderinin katilimiyla Moldova’da basliyor. Moldova Cumhurbaskani Maia Sandu, tarihi Mimi Kalesi’nde gerçeklestirilecek zirve öncesi liderleri kapida karsiladi. Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, karsilama sirasinda yaptigi açiklamada Rusya-Ukrayna savasina degindi. Batili ülkelerden savas uçaklari talebini yineleyen Zelenskiy, daha önce sundugu baris önerilerini görüsmek üzere zirve gerçeklestirilmesi konusunda çalismalar yürüttügünü belirtti.

Zelenskiy, “AB’ye entegre olan Moldova ve halkini destekliyoruz. Savasin ilk günlerinde ülkeden ayrilan halkimiza, mültecilerimize destek oldunuz, bunu asla unutmayacagiz. Gelecegimiz AB’de. Ukrayna NATO’ya da katilmaya hazir” ifadelerini kullandi.

Moldova Cumhurbaskani Sandu ise Ukrayna’nin baris çabalarini destekledigini ve ayrica Moldova’nin AB üyeligi müzakerelerinin olabildigince hizli ilerlemesini istedigini dile getirdi.

Aliyev ve Pasinyan zirve marjinda bir araya gelecek

Zirve çerçevesinde ayrica Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan, AB Konseyi Baskani Charles Michel bir araya gelecek. Görüsmeye Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Almanya Basbakani Olaf Scholz de katilacak.

Diyalog ve is birligi platformu niteliginde

Avrupa Siyasi Toplulugu Zirvesi’nde AB üyesi olmayan ülkeler arasinda Türkiye, Arnavutluk, Ingiltere, Sirbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Izlanda, Kosova, Lihtenstayn, Moldova, Karadag, Kuzey Makedonya, Norveç, Sirbistan ve Isviçre yer aliyor. “AB’ye üye olmayan ülkelerin de içerisinde yer aldigi "diyalog ve is birligi platformu” niteligindeki olusumun ikinci toplantisinda baris, güvenlik, enerji ve ekonomik durum bakimindan halihazirda Avrupa’nin karsi karsiya oldugu zorluklarin masaya yatirilmasi bekleniyor.

Öte yandan, zirve nedeniyle genis güvenlik önlemleri alindi. NATO’nun AWACS olarak bilinen erken uyari uçaklari, zirvenin gerçeklestirildigi bölgede görev yapiyor.

Avrupa Siyasi Toplulugu’nun ilk toplantisi 6 Ekim 2022’de Çekya’nin baskenti Prag’da gerçeklestirilmisti.
Kaynak: İHA