Birçok Konusma Bozuklugu Terapiyle Tedavi Ediliyor

Yozgat Sehir Hastanesi Dil ve Konusma Terapisi Polikliniginde birçok konusma bozuklugu, uzmanlarin uyguladigi terapiyle yüksek oranda tedavi ediliyor.

Birçok Konusma Bozuklugu Terapiyle Tedavi Ediliyor
Yozgat Sehir Hastanesi Dil ve Konusma Terapisi Polikliniginde dudak-damak yarigina bagli konusma bozukluklari, yutma, yutkunma bozukluklarin terapisi, kekemelik, ses bozukluklari, özgül dil bozukluklari ve özgül ögrenme güçlügü çeken hastalara tedavi uygulaniyor.

Ailelerle is birligi önemli

Her yas grubunda konusma bozuklugunun terapiyle giderilebildigini belirten Dil ve Konusma Terapisti Almila Soylu, erken taninin önemine degindi. Soylu, “Dil ve konusma terapisi; iletisim, dil, konusma, ses ve yutma bozukluklari hakkinda çalisan bagimsiz bir meslek grubu alanidir. Vakalarimizda terapi degerlendirme ve konstrasyon yapiyoruz. Hastanemize basvuran bir hastada öncelikle vakanin terapiye uygun olup olmadigini, seanslara ihtiyaci olup olmadigini belirliyoruz. Bu vaka erken dönem vakasi, yani çocuk bir vaka da olabilir. Ayni zamanda yetiskin de olabilir. Seanslarin temel amaci vakalari oldugu düzeyden daha yüksek bir düzeye çikarmak. Ortada bir patoloji varsa daha çok bunun semptomlarini ortadan kaldirmaya çalisiyoruz. Eger vakamiz erken dönem vakasiysa yani dil vakasi olabilir, konusma sesi bozukluklari olabilir, kekemelik olabilir. Bu vakalarimizda aileyle is birligi içinde seanslar yürütüyoruz. Yetiskin vakalarimizdaysa daha bireysel olmakla beraber yine aile destegi bizim için önemli” dedi.



Olumlu geri dönüsler oluyor

Seanslarin haftada bir, yarim saat olarak uygulandigini da belirten Soylu, “Bu seanslarda vaka eger çocuksa seans içinde onunla bir etkilesimde bulunuyoruz. Sonrasinda ailelere bilgilendirme yapip bunlarin evde de yapilmasini sagliyoruz. Genellikle buraya çok fazla vaka geliyor. Çok fazla hastamiz oluyor. Yozgat genelinde çok fazla ihtiyaç var. Özellikle ilçelerden çok fazla gelen oluyor buraya. Vakalarin sikayetlerine göre planlanan terapilerimizde terapi sonrasi genellikle güzel geri dönüsler aliyoruz. Hem kisiler tarafindan hem de danisanlarimizin aileleri tarafindan. Örnegin ses terapisi vakalarina nodülse yüzde 95 üzeri iyilesme gözlemleniyor. Eger dil vakasiysa çocuk, genellikle geldigi dil yasinin alti, yedi, sekiz ay hatta bazen bir yila kadar ilerleme kaydediyor” seklinde konustu.



Erken tani önemli

Erken taninin önemine de vurgu yapan Soylu, “Her bozuklukta oldugu gibi dil ve konusma bozukluklarinda da erken tani ve müdahale çok önemli. Yani erken tani oldugu zaman çocukta yasanilacak problemler, ileride yasanacak problemleri çok çok daha azi seklinde görülebiliyor. Yani önleyici de oluyor ayni zamanda. Bu noktada da ailelerimize de erken basvuru yapmalarini tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA