Kanolada 'Bakla Zinni' Mücadelesi
Kanola bitkisinin meyve tutumunu engelleyen ‘bakla zinni’ ile mücadele zamani oldugunu söyleyen Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Bu zararliya karsi mücadele ederken, bal arisi kaybina neden olmamak için kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir. Toprak islemesi; toprakta bulunan yumurta, larva ve ergin popülasyonunun düsmesini saglamaktadir” dedi.

Üretim alanlarinda bitkiye zarar veren bakla zinni zararlisini tespit ettiklerini ifade eden Müdür Saglam, “Kanola üretimine bakildiginda 2021 yilinda 438 tonu bulurken, 2022 yilinda 281 ton olarak kayitlara geçmistir. 2023 yilinda ‘Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi’ projeleri kapsaminda ‘Kanola Üretiminin Yayginlastirilmasi’ basligi ile üreticilerimize Bakanligimiz Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü’nün destegi ile yaklasik 3bin dekar alanda üretim yapmak üzere ‘Kanola Tohumluk Destegi’ yapilmistir. Bu üretim alanlarimizda il ve ilçe konu sorumlusu teknik elemanlarimizin yaptigi incelemelerde bakla zinni zararlisinin çikis yaptigi tespit edilmistir” diye konustu.
“Zararli ile mücadele”
Müdür Saglam ‘bakla zinni’ ile mücadele için yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi vererek, “Kanolada bakla zinni, çiçekte bulunan polen erkek ve disi üreme organlarini yiyerek bitkinin meyve tutumunu engellemekte, böylece verimi önemli oranda azaltmaktadir. Zararlinin öglen saatlerinde hareketli oldugu bilindiginden, üreticilerimizin tarla kontrollerini bu saatlerde yaparak; zararli tespit etmeleri durumunda ilaçli mücadeleden kaçinmalari gerekmektedir. Bu noktada zararli mücadelesinde kültürel önlemler önem kazanmaktadir. Bunun için de toprak islemesi; toprakta bulunan yumurta, larva ve ergin popülasyonunun düsmesini saglamaktadir. Erginlerin az hareketli oldugu sabahin erken saatlerinde agaçlar altina bez örtüler serilerek agaçlar kuvvetlice silkelenir ve toplanan erginler imha edilebilir. Biyoteknolojik mücadelede ise erginler mavi rengi tercih ettiginden cezbedici tuzak olarak mavi renk kullanilir. Agaçlarin altina 10-20 cm yükseklige mavi renkli kaplar veya legenler yerlestirilerek bu kaplar yarisina kadar su ile doldurulur Ergin böcekler mavi renge yöneldiklerinden kaplar içerisindeki suya düserler. Suya düsen böcekler günlük olarak toplanarak imha edilir. Bu zararliya karsi mücadele ederken, bal arisi kaybina neden olmamak için kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir. Tarlalarda kanolalarin (kolza) sari çiçekleri ile dogada en güzel görüntüleri verdigi bu dönemde, öglen saatleri yapilacak kontroller zararlinin tespiti açisindan önem arz etmektedir” seklinde konustu.
