Z Kusagi'nin Beklentileri Çok

Atatürk Üniversitesi Kadin Arastirmalari Dergisi’nde Ibrahim Çankaya tarafindan kaleme alinan makalede, Z kusaginin is hayatindan beklentileri üzerine yapilan arastirmanin sonuçlari açiklandi.

Z Kusagi'nin Beklentileri Çok
“Z Kusagi ögretmenlerin sayisi artacak”

Ülkemizde son dönemlerde kusaklar ve kusaklar arasi iliskilere dair bir çok arastirma yapildi. Toplumsal cinsiyet esitligine iliskin algilari saptamak ve okullarda yakin gelecekte çogunlugu teskil edecek Z kusagi ögretmenlerin kisisel tercihlerini daha iyi tanimak amaciyla yapilan arastirmada, “Bunlarin beklentilerini bilmek ve okul yöneticilerinin okullara yönelik kararlar alirken bu kusagin hassasiyetlerini dikkate almak konularinda yol göstermesi bakimindan önemli kabul edilmektedir. Çalismada dogrulanan hipotez baglaminda Z kusaginin is hayatina yönelik beklentilerin degismesinde sosyal adalet ve toplumsal cinsiyet esitligine iliskin algilarinda meydana gelen degismelerin belirleyici oldugu düsünülmektedir.” denildi

Z Kusagi’nda beklentiler fazla

Yapilan arastirmada Z kusaginin sosyal adaleti yetersiz buldugu ve toplumsal cinsiyet esitligine önem verdigi belirtilerek, “Is hayatindan beklentilerinin yüksek oldugu belirlenmistir. Z kusaginin algisina göre; toplumsal cinsiyet esitligi, sosyal adalet ile is hayatindan beklentiler arasinda kismi aracilik etkisi göstermektedir. Z kusaginin is hayatindaki beklentilerinin degismesi, sosyal adalet ve toplumsal cinsiyet esitligine iliskin algilarinin degismesine baglidir.”

Arastirmanin sonucu ile ilgili öneriler

Z kusagi ögretmenlerinin daha fazla artacagi için okul yöneticilerine sosyal adalet liderligi, demokratik liderlik konularinda hizmet içi egitimler verilmesi gerektigi söylenen arastirmada, “Okullarda hesap verebilir yönetim yaklasimina geçilmeli böylelikle z kusagi ögretmenlerinin sosyal adalete ve cinsiyet esitligine olan güvenin artmasi saglanabilir. Z kusagi ögretmen adaylarinin is hayatindan beklentileri yüksek oldugu için bu kusaga, beklenti yönetimine iliskin seminerler verilmelidir.”
Kaynak: İHA