Samsun 'Tibbi Aromatik Bitki' Üretiminde Merkez Oluyor

Samsun’u ’tibbi aromatik bitki’ yetistiriciliginde merkez konumuna getirecek çalismalara hiz verildi.

Samsun 'Tibbi Aromatik Bitki' Üretiminde Merkez Oluyor
Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi(DOKAP) ve Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan tibbi aromatik bitki yetistiriciliginin yayginlastirilarak bölgenin bu alanda bir üretim merkezi haline getirilmesi hedefi dogrultusunda çalismalar yürütülüyor. Bu çerçevede, DOKAP ve Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan Samsun’un Kavak ilçesinde çiftçilere adaçayi ve kekik fide dagitim töreni yapildi.

“Dogu Karadeniz Bölgesi Tibbi ve Aromatik Bitki Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi Projesi” kapsaminda Kavak’in Azakli Mahallesi’nde yapilan programda 12 üreticiye hibe olarak 264 bin bin kekik ve 304 bin Anadolu adaçayi fidesi dagitim yapildi.

Programa DOKAP Baskan Yardimcisi Seref Demir, Samsun Il Tarim Müdürü Ibrahim Saglam, Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Daire Baskani Dr. Ali Korkmaz ve Kavak Belediyesi Baskan Yardimcisi Abdullah Ayaz ile Ege Tarimsal Arastirma Enstitüsü yetkilileri ile tarim ilçe müdürleri ve çiftçiler katildi.

Programin açilisinda konusan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Samsun tariminda projelerle katki sunmaya çalisan Büyüksehir Belediyesi ile birlikte yürüttügümüz bu çalismada daha genis kitlelere ulasmak ve destegi tabana yaymak konusunda güzel bir çalisma gerçeklestirdik. Bundan sonraki süreçte de ilimizde tarimsal üretimi tesvik için daha yeni projelerle ivmeyi artiracagiz” dedi.

Proje Yürütücüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çikis Kanca, “Yürütülen çalisma ile Kavak, Alaçam, Atakum, Çarsamba, Ilkadim, 19 Mayis ve Yakakent 28 çiftçimize 400 bin adet kekik, 400 bin adet adaçayi, 40 bin adet ekinezya fide destegi saglanarak 210 dekar alanda dikim yapilacaktir. Daha önceki dagitimlarla birlikte bugüne kadar 15 çesitte 987 dekar alanda destek verilmisti. Bu proje ile toplamda 578 dekar alanda 154 çiftçiye destek saglamis olacagiz” diye konustu.

DOKAP Baskan Yardimcisi Seref Demir ise konusmasinda “DOKAP olarak on bir ilde faaliyet gösteren kurumumuzun sahada üreticiye dogrudan dokunan ve katki saglayan bu çalismasi ile bir kez daha çalismalarimizin karsiligini görmekteyiz. Bu çalisma ile hitap ettigimiz bölgede tibbi bitkilerin yayginlasmasi ve kümelenme olmasi hedefine ulasmis bulunmaktayiz. Bundan sonraki süreçte hasat ve ambalajlama konusunda çalismamiz yürüterek çalismayi taçlandiracagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA