Kuzey Kore'nin Yörüngeye Uydu Gönderme Girisimi Basarisiz Oldu

Kuzey Kore’nin askeri kesif uydusu "Malligyong-1"i yörüngeye göndermek üzere firlattigi yeni "Chollima-1" roketi, motor arizasi nedeniyle Sari Deniz’e düstü. Pyongyang, firlatma girisiminin en kisa sürede tekrarlanacagini açikladi.

Kuzey Kore'nin Yörüngeye Uydu Gönderme Girisimi Basarisiz Oldu
ABD’nin askeri faaliyetlerini izlemeyi amaçlayan ilk askeri kesif uydusunu 31 Mayis ile 11 Haziran arasinda yörüngeye göndermeyi planladigini duyuran Kuzey Kore, ilk denemesini bugün gerçeklestirdi. Güney Kore Genelkurmay Baskanligi tarafindan yapilan açiklamada, Pyongyang’in saat 06.29 siralarinda ülkenin kuzeybatisindaki Dongchang-ri yakinlarindan güney istikametine dogru bir roket firlattigi bildirildi.

Büyük Okyanus’un kollarindan biri olan Sari Deniz üzerinden geçen roketin kisa süre sonra radardan kayboldugu belirtilirken, Güney Kore’nin ABD ile is birligi içinde detayli analiz çalismalarini sürdürdügü vurgulandi. Güney Kore ordusu, ilerleyen saatlerde ise Pyongyang’in roketine ait oldugu degerlendirilen parçalarin Sari Deniz’de bulundugu bilgisini kamuoyuyla paylasti.

Kuzey Kore’den açiklama

Kuzey Kore yönetimi de yaptigi yazili açiklamada, askeri kesif uydusu firlatma girisimini dogruladi. "Malligyong-1" adli uyduyu tasiyan yeni "Chollima-1" roketinin Kuzey Phyongan’in Cholsan bölgesindeki Sohae Uydu Firlatma Sahasi’ndan 06.27’de firlatildigi, roketin ikinci asama motorundaki ariza nedeniyle Sari Deniz’e düstügü kaydedildi. Ulusal Havacilik ve Uzay Gelistirme Idaresi’nin kazaya neden olan ariza ile ilgili detayli inceleme baslattigi vurgulanirken, firlatma girisiminin en kisa sürede tekrarlanacagi ifade edildi.

Japonya’da ve Güney Kore’de alarm verildi

Japonya hükümeti de denemeyi dogrularken, ülkenin Okinawa eyaletinde J-Alert sistemi araciligiyla acil durum uyarisi yayinlandi. Bölge sakinleri muhtemel risk nedeniyle saat 06.30’da kapali alanlara ve siginaklara gitmeye çagirilirken, roketin Japonya için risk olusturmadiginin anlasilmasi üzerine acil durum uyarisi sabah 07.00’de kaldirildi. Güney Kore’nin baskenti Seul’da da halkin siren sesleriyle uyandigi ve tahliyeler için vatandaslara hazirlikli olmasi gerektigini içeren acil durum mesaji gönderildigi ifade edildi. Japonya Basbakani Fumio Kishida, hükümetin firlatma girisimi ilgili bilgi toplama ve analiz faaliyetlerini sürdürdügünü belirterek, ülke sinirlarinda herhangi bir zarar tespit edilmedigini açikladi.

Japonya Bas Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno da ülkesinin Pyongyang’i diplomatik yollar ile protesto ettigini belirtti.



Pyongyang tarih vermisti

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, geçtigimiz nisan ayinda ülkesinin ilk kesif uydusunun üretiminin tamamlandigini açiklayarak, Ulusal Havacilik ve Uzay Gelistirme Idaresi’ne firlatma için son hazirliklari tamamlama talimati vermisti. Devlet medyasi, bu ayin ortalarinda söz konusu uyduya ait oldugu iddia edilen fotograflari dünya kamuoyu ile paylasirken, son olarak Kuzey Kore’nin Japon makamlarini 31 Mayis ile 11 Haziran arasinda yapilmasi beklenen uydu firlatma girisimi hakkinda bilgilendirdigi kamuoyuna yansimisti. Pyongyang’in açiklamalarinin ardindan Güney Kore ve Japonya teyakkuza geçmisti.
Kaynak: İHA