Dr. Üstündag, 'Tütün Kullanimi Yüzünden Yilda 65 Bin Çocuk Ölüyor'

Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Uzman Doktor Gözde Üstündag, Dünya Tütünsüz Günü’nde yaptigi açiklamada tütün kullanimi yüzünden her yil 65 bin çocugun öldügünü belirtti.

Dr. Üstündag, 'Tütün Kullanimi Yüzünden Yilda 65 Bin Çocuk Ölüyor'
Kars’ta tütün ve türün ürünlerinin zararlari anlatilarak, vatandaslara karbonmonoksit düzey ölçümleri yapiliyor.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan ilk kez 1988 yilinda 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edilmisti. Toplumda tütünün zararlari konusunda farkindaligin arttirilmasi için Kars’ta da Il Saglik Müdürlügü’nce stant açilarak vatandaslar tütün ve tütün ürünlerinin zararlari hakkinda bilgilendirdi.

Gazi Ahmet Muhtar Pasa Konagi yanindaki parkta açilan stantta vatandaslara tütün ürünlerinin zararlari hakkinda bilgi veriliyor, vatandaslar basta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin baslica neden oldugu hastaliklar hakkinda uyariliyor. Ayrica vatandaslara bilgilendirici brosür ve anahtarlik da dagitiliyor.

Tütün kullanimi yüzünden her yil 65 bin çocugun öldügünü söyleyen Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Uzman Doktor Gözde Üstündag, “Dünyada oldugu gibi ülkemizde de en yaygin kullanilan bagimlilik yapici madde olan tütün ürünleri ’salgin’ halini almistir. Dünyada bir milyardan fazla insan tütün ürünleri kullanmakta ve tütün kullanimi her yil 5 milyondan fazla insanin ölümüne sebep olmaktadir. Tütün ürünleri; kanser, kalp damar hastaliklari, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalik ve erken ölüm sebepleri arasinda ilk sirada yer almaktadir. Ayrica her yil binlerce insan kendisi tütün ürünleri kullanmadigi halde baskalarinin içtigi tütün ürünlerine pasif olarak maruz kalmaktadir. Dünya Saglik Örgütü’nün tahminlerine göre; dünyadaki çocuklarin yarisi tütün dumaniyla kirlenmis havayi solumakta ve her yil 65 bin çocuk pasif etkilenimin yol açtigi hastaliklar sebebiyle hayatini kaybetmektedir. Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmak, bebekler için ömür boyu sürecek çesitli saglik sorunlarina yol açmaktadir. Kisaca tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla, kullanmayanlar için de ölümcül zararlar vermektedir” diye konustu.

Sigarayi birakmak isteyenlerin ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hatti ve sigara birakma poliklinikleri araciligiyla destek alabileceklerine dikkat çeken Üstündag, “Dünya Saglik Örgütü, tütün ürünü kullaniminin saglik ve diger zararlari konusunda toplumda farkindalik olusturmak, tütün ürünü kullananlara birakmalari yönünde bilinç kazandirmak ve saglikli yasam davranislarini gelistirmek amaciyla 31 Mayis’i "Dünya Tütünsüz Günü" olarak ilan etmistir. Tüm dünyada oldugu gibi bugün ülkemizde de amaca yönelik çesitli etkinliklerle kutlanmaktadir. Kars Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskanligi tarafindan 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü kapsaminda "Izmarit Degil Tohum At", "Zehire Degil Gidana ve Gelecegine Yatirim Yap", "Çocuklarina Zehir Saçan Tütün Tarlasi Degil Oksijen Salan Ormanlar Birak" temasiyla Il Milli Egitim Müdürlügü ile is birligi çerçevesinde fidan dikme etkinligi yapilacaktir. Standimizda vatandaslara karbon monoksit (CO) ölçümü yapilacaktir. Standimizda doktor esliginde sigara ve diger tütün ürünlerinin zararlari, ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hatti, ilimizde bulunan sigara birakma polikliniginin tanitilmasi, kapali alanlarda tütün ürünü kullanimi durumunda vatandaslara ihbarda bulunabilecekleri ALO 184 SABIM hatti ve Yesil Dedektör uygulamasi hakkinda bilgi verilecektir. Dumansiz hava sahasi, tütün bagimliligiyla ilgili el brosürleri ve Sigarasiz Hayat Saglikli Hayat amblemli anahtarlik dagitimi yapilacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA