40 Yasindan Sonra Ortaya Çikiyor, Çok Ciddi Saglik Sorunlarina Neden Olabilir

Tip 2 diyabetin genelde 40 yasindan sonra ortaya çiktigini ve en çok rastlanan diyabet türü oldugunu ifade eden Op. Dr. Kenan Yüce, “Tip 2 diyabet hastalarinin kan sekerinin yüksek seyretmesinin nedeni vücutlarinin insülin üretmesi ama birçok nedenden dolayi ürettigi insülini kullanamamasidir. Yüksek kan sekeri, basta kalp damar hastaliklari olmak üzere pek çok ciddi saglik sorunlarina neden olabilir” dedi.

40 Yasindan Sonra Ortaya Çikiyor, Çok Ciddi Saglik Sorunlarina Neden Olabilir
Tip 2 diyabet türüne yol açan sebeplerden birinin sismanlik oldugunu söyleyen Op. Dr. Kenan Yüce, hastalikla ilgili bilgilendirmede bulundu. Yüce, “Tip 2 diyabet hastalarinin kan sekerinin yüksek seyretmesinin nedeni vücutlarinin insülin üretmesi ama birçok nedenden dolayi ürettigi insülini kullanamamasidir. Yüksek kan sekeri, basta kalp damar hastaliklari olmak üzere pek çok ciddi saglik sorununa neden olabilir. Diyabet cerrahisi olan hastalardan çok büyük bir kismi kilolarindan kurtulup seker hastaligini yenmektedir. 10 - 15 yil süreyle hastalarda damar hasarini önledigi için; körlük, böbrek yetmezligi, dolasim bozukluguna bagli ayak ampütasyonlarini önler” seklinde konustu.



Dr. Yüce konusmasini söyle sürdürdü:

“Diyabet cerrahisi (Gastrik Bypass) hastaligin kendisini direkt tedavi ederken, klasik tedavi yöntemi sadece hastaligin sonuçlarini düzeltmeye yöneliktir. Klasik yöntemler uygulanmasina ragmen hastalik hala ilerleme gösteriyorsa diyabet cerrahisi etkili bir tedavi yöntemidir. Gastrik Bypass ameliyati, obezite cerrahisi alaninda en sik kullanilan ve en çok basari yakalanan kilo verme tedavilerindendir” dedi.



Cerrahi islem kimlere yapilabilir

Cerrahi islemin kimlere yapilabilecegi ile ilgili detaylar veren Dr. Yüce, “Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastalara uygulanabilir. Vücut kitle indeksi 35-40 arasinda olup obezite ile iliskili seker hastaligi, hipertansiyon ya da uyku apnesi gibi diger baska hastaliklara sahip hastalara uygulanabilir. Asiri kiloya bagli reflü, asiri kiloya bagli yüksel kolesterol, asiri kiloya bagli kisirliklar, egzersiz ve beslenmeyle kilo verilemediginde, alkol ya da uyusturucu bagimliligi olmayan hastalarda ve ameliyat öncesi ve sonrasinda doktorun tavsiyelerine uyabilecek hastalara tavsiye edilir” diye konustu.

Gastrik Bypass ameliyatinin yaklasik 2 saat kadar sürdügünü söyleyen Beykent Üniversitesi Hastanesi’nden Op. Dr. Kenan Yüce, “Ameliyat genel anestezi ile yapilmaktadir. Hasta iki günün sonunda taburcu olup, hastaneden çikip yasamina devam edebilir. Yurtdisindan gelip hastanemizde bu ameliyati yaptiran hastalarimizin hastanemizde iki gün misafir olmalari yeterlidir” dedi.

Kaynak: İHA