Isparta'da Gül Çiçegi Hasadi Basladi

Isparta’nin Keçiborlu ilçesi Ardiçli köyünde gül çiçegi hasadi basladi. Hasat sezonu açilis programinda konusan Isparta Valisi Aydin Barus ““Bu yil gül çiçeginde don olmasindan dolayi bir rekolte düsüklügü var ancak yag kalitesinin yüksek olmasi ve taban fiyatlarinin da yüksek açiklanmasiyla gül üreticimizin insallah magdur olmayacagini düsünüyoruz” dedi.

Isparta'da Gül Çiçegi Hasadi Basladi
Dünya gül yagi ihtiyacinin yüzde 65’nin karsilandigi Isparta’da gül çiçegi hasadi basladi.

Il genelindeki ilk güller Keçiborlu ilçesine bagli Ardiçli köyünde açti. Sabahin erken saatlerinde toplanan güller vakit kaybetmeden bölgedeki tesislere ulastirilarak dev imbiklerde damitilarak gül yagina ve gül suyuna dönüstürülüyor. Gül yaginin büyük bir kismi ise ihraç ediliyor. Ülke ve bölge ekonomisine önemli katkilara sunan gül hasat döneminde agirladigi ziyaretçilerle de bölge halki için önemli bir turizm getirisi saglamakta.

Bu yilin ilk güllerinin açtigi Keçiborlu ilçesine bagli Ardiçli köyünde hasat sezonu açilis programi düzenlendi.

Programa Vali Aydin Barus, Keçiborlu Kaymakami Tahsin Aksu, Keçiborlu Belediye Baskani Yusuf Murat Parlak, Senir Belediye Baskani Tayfun Borazanci, köy muhtarlari ve çiftçiler katildi.

Gül tarlasinda açiklamalarda bulunan Vali Barus, gülün Isparta için vazgeçilmez bir ürün oldugunu belirterek, “Bu yil gül çiçeginde don olmasindan dolayi bir rekolte düsüklügü var ancak yag kalitesinin yüksek olmasi ve taban fiyatlarinin da yüksek açiklanmasiyla gül üreticimizin insallah magdur olmayacagini düsünüyoruz. Gül; bizim için, Isparta için gerçekten vazgeçilmez bir bitki. Isparta dogasinin ayrilmaz bir parçasi. Mayis ayi geldiginde biz gül bahçelerinin açtigini gördügümüze hayatimiz bir kez daha renkleniyor, senleniyor ve yasama sevincimiz bir kat daha artiyor. Hem ekonomik bakimdan hem de Isparta’ya olan turizm hareketliliginin son yillarda artmasi bakimindan gül bahçelerinin önemi büyük. Çünkü Isparta ekonomisi açisindan da önemli bir gelir kaynagi ihracat kalemleri açisindan da önemli bir gelir kaynagi” dedi.

Dis dünyada özellikle gül ürünlerinin tanitimi yönünde Isparta Ticaret ve Sanayi Odasinin çalismalarinin devam ettigini belirterek, “Gül yagi ve gül ürünleri açisindan özellikle Uzakdogu’da önemli bir pazar oldugunu düsünüyoruz. Yakinda Ticaret ve Sanayi Odamizin davetlisi olarak da Güney Kore’den misafirler gelecek. Gül ürünleri insan vücudu, açisindan son derece yararli. Tüm Türkiye’den buraya misafirlerimiz geliyor ama ben bir kez daha hatirlatmak istiyorum. Bu güzelligi dünyanin çok ender yerlerinde bulabilirsiniz. Gül bahçeleri içerisinde, mis kokular içerisinde dolasmak, bu havayi teneffüs etmek ve bu manzarayi görmek gerçekten insanin yasam sevincine bir kat daha deger katiyor. Tüm Ispartalilari gül bahçelerini ziyaret etmeye davet ediyorum. Gül mevsimi yaklasik bir ay devam ediyor. Isparta tabiri caizse Türkiye’nin çiçek bahçesi hem gül hem lavanta hem diger aromatik bitkiler konusunda Isparta’mizi gelistirmeye çalisiyoruz. Önümüzdeki yillarda da bu pazarlarda Isparta agirligi daha iyi bir sekilde hissedilecek” diye konustu.

Ardindan dua edilerek gül hasat sezonun açilisi gerçeklestirildi.

Vali Barus bahçe ziyareti sonrasinda gül isleme tesisine giderek kazanlara gül döktü ve tesiste yapilan çalismalari inceledi.
Kaynak: İHA