Gözler Sanata Dönüsüyor

Kocaeli’de yasayan iki arkadas, besledikleri köpekten ani kalmasi için basladiklari iris fotografçiligini profesyonellestirip, bu alanda kentteki ilk stüdyoyu kurdu. Stüdyoda makro lenslerle çekilen irisler, bilgisayar ortaminda islendikten sonra tercihe göre tablo, tisört ve kolyelere dönüsüyor.

Gözler Sanata Dönüsüyor
Kocaeli’de yasayan Halil Üzer, hasta köpeginden kendisine farkli bir ani birakmak için fotografçi arkadasi Fatih Öztop’tan yardim istedi. Öztop, arkadasi Üzer’in talebi üzerine köpegin irisinin fotografini çekti. Bu isten keyif alan iki arkadas, iris fotografçiligi üzerine yogunlasmaya basladi.

Zamanla isi daha da profesyonellestirerek Gölcük Degirmendere’de stüdyo açan ikili, sehirdeki ilk ve tek iris fotografçiligini kurdu.

Iki arkadas çalismalarina stüdyolarinda devam ediyor. Özellikle yeni evlenecek çiftler irislerini çektirip kendilerine ani birakiyor. Fotograflanan irisler, bilgisayar ortaminda islendikten sonra tercihe göre cam, tisört, kolye gibi malzemelerin üzerine entegre ediliyor.

"Köpegim çok hastaydi, ondan bir ani kalmasini istiyordum"

Iris fotografçiligina baslama hikayelerini anlatan Halil Üzer, "Köpegim çok hastaydi. Ondan bir ani kalmasini istiyordum. Arastirmaci bir kisiligim var. Avrupa’da bu iris fotografçiligini gördüm ve Fatih ile bu konuyu paylastim. ’Köpegimin fotografini çekip onu bir obje haline getirsek, bir tablo haline getirsek, bileklik yapsak nasil olur?’ dedim. Bunun sonrasinda kesfettigimiz seyi biz aslinda sadece köpegin üzerinde degil, daha çok denemeye basladik. Iris fotografçiligina yönelmeye basladik. Fatih de bu konuyu çok sevdi. Daha sonrasinda hemen Iris Kocaeli’yi kurduk. Arkasindan da Iris Size tisört markasini kurduk. Bu konuda çesitli arastirmalar yaparak iris fotografçiligina basladik. Aldigimiz tepkiler çok güzeldi. Isimizi de layigiyla yapmaya çalisiyoruz. Kocaeli’de ilk ve tekiz bu konuda. Türkiye’de de sayili fotografçilardan biriyiz. Bu konuyu daha da ileriye tasimak istiyoruz. Temperli camlar, kolye, bileklik, yüzük, tisört gibi daha nasil gelistirebiliriz diye aslinda arastirdik. Konuyu daha fazla nasil gelistirebiliriz diye de bir yandan hala arastirmaya, kendimizi gelistirmeye devam ediyoruz" dedi.



Genelde yeni evlenecek çiftler ragbet gösteriyor

Iris fotografçiliginin Avrupa’da yaygin oldugunu ifade eden Fatih Öztop, "Türkiye’de yeni yeni popülaritesi gelisen bir dal. Gelin ve damat adaylarimizin evine astiklari, yaptirmak istedikleri, daha çok onlarin talep ettikleri temperli cam üzerine bastigimiz tablolarimiz var. Iris fotografinin makro lenslerle, çesitli ekipmanlarla çekimini sagliyoruz. Onun için tabii ki profesyonel bir stüdyoda profesyonel bir çekim olusturuyoruz. Çekim teknikleri içerisinde de mutlaka olmazsa olmazi, makro lensiniz olmali. Isik ekipmanlarimiz olmali. Tabii ki çekim teknigini bilmeniz gerekiyor. Sonrasinda is orada bitmiyor. Ham görüntüleri bilgisayara aktardiktan sonra müsterinizin ya da çiftlerin talep ettigi dogrultuda kolye, tisört, temperli cam gibi neye islenecekse bilgisayar üzerinde isleyip, entegre ediyoruz" diye konustu.



"Makro lensle çekim yapiyoruz, detaylari 500 - 600 katina kadar görebiliyoruz"

Çekim sirasinda bir kiz çogunun irisinde iz oldugunu fark ettiklerini söyleyen Öztop, "Bir tane kiz çocugumuzun gözünde, gözünün ortasindan geçen bir leke vardi. Tabii ki aile bu lekenin oldugundan habersiz. Ben aileye test çekiminden sonra tasarimi gönderdim. Onay bekliyordum, onay sürecinde de bana, ‘Fatih Bey bu çekim hatasi mi, yoksa bir isik yanilgisi mi?’ diye sordular. ’Hayir’ dedim. Kesinlikle bu durumda, gözün ortasindan geçen, istenilmeyen bir durum var. Aileye bunu söyledikten sonra aile çok sasirdi. ‘Biz bunu bu zamana kadar nasil fark etmedik?’ dediler. Tabii ki fark etmeleri mümkün degil. Yani sonuçta makro lensle çekim yapiyoruz. Oradaki detaylar, 500 - 600 kata kadar büyütebildigimiz detaylar olabiliyor. Bu anlamda aile bana çok tesekkür etti. Ben de onlara çocuklarini göz doktoruna götürmelerinde fayda oldugunu söyledim. Onlar da bana tesekkür ettiler. Sonrasinda dönüs yaptilar. Çok ciddi bir sey olmadigindan bahsettiler. Dogum lekesi gibi bir durum söz konusuymus, herhangi bir görme problemi yokmus. Tabii ki böyle konularda da karsilasiyoruz. Bu da ilginç basimiza gelen olaylardan biridir" seklinde konustu.



"Muhtemelen 7-8 senelik ömrü var"

Son olarak iris fotografçiliginin uzun ömürlü olmadigini ama konuyu merak eden herkesi agirlamaktan keyif duyacaklarini belirten Fatih Öztop, "Iris fotografçiligi bence biraz trend bir is. Muhtemelen 7-8 senelik ömrü var. Sonrasinda bitmeyecektir ama yavaslayacaktir. Iris Kocaeli, Kocaeli’de ilk ve tek iris fotografçiligi yapan yerdir. Yerimiz Degirmendere merkezde. Bu konuyla ilgilenen, bu konuyu merak eden kisileri ofisimizde misafir etmekten onur duyariz"
Kaynak: İHA