ABD'den Türkiye'ye Isveç Çagrisi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Isveç Basbakani Ulf Kristersson ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Isveç’in NATO üyeligine yesil isik yakmasi için Türkiye’ye çagrida bulunarak, "Önümüzdeki haftalarda bu sürecin tamamlanmasini dört gözle bekliyoruz” dedi.

ABD'den Türkiye'ye Isveç Çagrisi


ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Isveç Basbakani Ulf Kristersson ile Isveç’in kuzeyindeki Lulea’da bir araya gelerek, ortak basin toplantisi düzenledi.

Blinken, Isveç’in NATO üyeligine yesil isik yakmasi için Türkiye’ye çagrida bulunarak, Isveç’in Türkiye’nin endiselerini gidermek için önemli adimlar attigini ifade etti.

Temmuz ayinda Litvanya’nin baskenti Vilnius’ta yapilacak olan NATO Zirvesi’ne kadar ABD’nin bu konuda çalismaya devam edecegini açiklayan Blinken, Isveç’in NATO üyelinin onaylamak için zamanin geldigini ve ilerlememek için hiçbir neden olmadigini ileri sürdü. Türkiye önemli ve mesru endiselerini dile getirdigini ve Isveç ve Finlandiya’nin da bu endiselere yönelik adimlar attigini belirten Blinken, "Önümüzdeki haftalarda bu sürecin tamamlanmasini dört gözle bekliyoruz. Olabileceginden ve olmasi gerektiginden süphemiz yok ve olmasini bekliyoruz" dedi.



Isveç ve F-16 satisi farkli konular

Dün ABD Baskani Joe Biden’in Isveç’in NATO üyeligi ve Türkiye’ye F-16 savas uçagi satisinin baglantili oldugu seklinde yaptigi imali açiklamaya ragmen Blinken, iki konunun baglantili olmadigini savundu.

“Türk arkadaslarimiza ne dediysek onu yaptik"

Isveç’in NATO üyeligi konusunda Türk mevkidaslari ile sürekli temas halinde olduklarini ifade eden Basbakan Kristersson ise, "Bir muhtiramiz var ve onu yerine getiriyoruz. Bunun son kismi fiilen 1 Haziran’da yeni bir terörle mücadele yasasiyla yürürlüge giriyor. Bu önemli bir adim. Türk arkadaslarimiza ne dediysek onu yaptik" dedi.



Macaristan ve Türkiye, henüz Isveç’e onay vermedi

Türkiye, geçtigimiz mart ayinda Isveç ile birlikte NATO’ya üye olmak için basvuran Finlandiya’nin üyeligine yesil isik yakmis ve Finlandiya resmen NATO üyesi olmustu. Isveç’in NATO üyeligi ise terör örgütü üyelerine güvenli liman olusturdugu ve terörle yeterince mücadele etmedigi gerekçesiyle Türkiye tarafindan onaylanmadi. Türkiye’nin disinda Macaristan’da henüz Isveç’in NATO üyeligine onay vermedi.

Terör örgütü yandaslari örgütü simgeleyen paçavralari parlamento binasinin dis cephesine yansitti

Isveç’in baskenti Stockholm’de terör örgütü PKK/YPG yandaslari, parlamento binasinin dis cephesine örgütü simgeleyen paçavralarin görselini yansitarak, sosyal medyada paylasti. Terör destekçileri yayinladiklari videolar ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Isveç Basbakani Ulf Kristersson ve Isveç Disisleri Bakani Tobias Billström’ü hedef aldi.

Terör örgütü yandaslari ayrica, 1 Haziran’da yürürlüge girecek yeni terör ceza yasasini Stockholm’de protesto edeceklerini duyurdu.
Kaynak: İHA