KMÜ'de Elma Paneli Düzenlendi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Hassas Tarim Uygulamalari ve Yenilikçi Isleme Teknolojileri’ (HASTUYIT) ile Karaman Il Tarim ve Orman Müdürlügü is birliginde ’Elma Paneli’ düzenlendi.

KMÜ'de Elma Paneli Düzenlendi
2021 yilinda YÖK karariyla "Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasmasi Programi’na dahil edilen ‘Hassas Tarim Uygulamalari ve Yenilikçi Isleme Teknolojileri’ (HASTUYIT) alaninda bölgesel kalkinmaya katkida bulunmak üzere çalismalara basladi.

Karaman bölgesinde tarim ve gida sektörlerinin faaliyetlerinin izlenmesi, iyi uygulama örneklerinin yayginlastirilmasi, bu alanda gerçeklestirilecek projelerin desteklenmesi ve ihtisaslasma hedefleri dogrultusunda ihtiyaç duyulan konularda projelerin yürütülmesi, uygulamali egitim ve bilimsel toplantilar düzenlenmesi amaciyla kurulan HASTUYIT tarafindan ilk olarak Karaman Il Tarim ve Orman Müdürlügü is birligiyle ‘Bitki Koruma’ temali ‘Elma Paneli’ düzenlendi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan program açis konusmalari ile devam etti.

Panelde ilk olarak konusan Karaman Il Tarim ve Orman Müdürü Yusuf Sahinbas, Karaman’in elma üretiminde Türkiye’de ilk üç sirada yer aldigini vurgulayarak sunlari söyledi: "Ilimizde dikili arazi varligi ve üretim giderek artiyor. Üretimin artmasi da bizlere sorumluluk yüklüyor. Bu sorumluluk ile insana ve çevreye dost tarim teknikleri üretimini anlatmak için ‘Elma Paneli’ni düzenledik. Amacimiz dogru zamanda dogru ilaci ve dogru ekipmani kullanmaktir."

“Elma ile ilgili çalismalarimiz devam edecek”

Ilki bitki koruma hakkinda gerçeklestirilen elma panelinin 2’ncisi sulama, 3’üncüsü bitki besleme ve 4’üncüsü yetistiricilik olmak üzere bir seri halinde devam edecegini belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgali ise, “Ülkemizde yaklasik 1 milyon 750 bin dekar alanda, 3 milyon 500 bin ton elma üretilmektedir. Bu üretimin yaklasik yüzde 30’u Karaman, Nigde ve Konya illerinde gerçeklesmektedir. Üretim miktari yönünden dünyada Çin ve ABD’den sonra üçüncü sirada olan Türkiye, üretiminin yüzde 7’sini ihracat etmektedir. Ihracatta yaklasik 260 bin ton ile dünyada 10’uncu sirada yer almaktadir. Ülkemiz üretimde 3’üncü sirada yer alirken ihracatta 10’uncu siraya düsmesinin temel sorunlari arasinda ‘üretim ve pazarlamadan’ kaynaklanan sorunlar yer almaktadir” dedi.

Pazarlama konusunda bütün elma üreticilerinin ulusal ölçekte birlik içinde örgütlendigi ve kümelenmesinin saglandigi kurumsal yapinin olusturulmasi ile ihracat miktarinin arttirilmasinin mümkün oldugunu vurgulayan Rektör Gavgali, ”Üretimden kaynaklanan problemler içerisinde ilk akla gelenler; elma yetistiriciligine uygun olmayan arazilerde bahçe tesisi, düsük sulama suyu kalitesi, bilinçsiz kimyasal gübre ve pestisit kullanimi, budama ve terbiye gibi kültürel uygulamalarda yapilan hatalar, teknoloji kullaniminin yetersiz olmasindan kaynaklanan ürün kayiplari, hasat ve hasat sonrasinda yapilan uygulamalardaki hatalardir. Tarimsal üretimde temel amaç, optimum masrafla daha kaliteli ve daha fazla ürün elde etmektir. Ancak yetistiricilikte yapilan hatalar üretimin ekonomik olmaktan çikmasina ve bazi sorunlarin yasanmasina neden olmaktadir. Özellikle elma bahçelerinde asiri kimyasal kullanimi ile arazilerin verimliligi ve sürdürülebilir üretim potansiyeli azalmaktadir. Sürdürülebilir tarim, ekonomik, çevresel ve sosyal açidan kabul edilebilir özelliklere sahip uygulamalari içeren sadece yüksek miktarda kazanci hedeflemeyip uzun dönemli etkileri de dikkate alan bir tarim yöntemidir. Baska bir tanimda ise sürdürülebilir tarim, daha çok insan yararini gözeten, kaynaklarin daha etkin bir sekilde kullanimini hedefleyen, çevre ile dengeli bir sekilde devam eden, hem insan hem diger canlilarin yararina olan ve sürekli olarak degisim gösteren tarim olarak açiklanmistir” diye konustu.



“Saglam alt yapimiz, kaliteli kadromuz ve azimli ögrencilerimizle basaramayacagiz hiçbir is yoktur”

Rektör Gavgali, “Yapmayi düsündügümüz, bu paneller serisi ile ilimiz elma üretiminde sürdürülebilirlik konusuna katki saglamaktir. Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi olarak gerek sehrimizin gerekse ülkemizin büyümesi, gelismesi ve kalkinmasi adina egitim, kültür, turizm, ticaret, tarim ve sanayi anlaminda ne gerekiyorsa sonuna kadar katki saglamaya haziriz. Saglam alt yapimiz, kaliteli kadromuz ve azimli ögrencilerimizle basaramayacagiz hiçbir is yoktur. Yeter ki inanalim. Yeter ki birbirimize güvenelim” diyerek sözlerini noktaladi.

“Çiftçimizin hep yaninda olduk bundan sonra da yaninda olmaya devam edecegiz”

Vali Tuncay Akkoyun da, “Karaman, tarima elverisli münbit ve bereketli topraklariyla meyve çesitlerinden bakliyata birçok tarimsal ürünün rahatça yetistirilebildigi bir cografyada yer almaktadir. Bölgemizin bu avantajini modern, yenilikçi ve teknolojiden çokça istifade eden bir tarim anlayisiyla birlestirirsek ilimiz tarimsal açidan daha da kalkinacak ve gelisecektir. Elma ihracatimizi bir yil degil her yil düzenli olarak arttirarak ilimizi zirveye tasiyacagiz ve Karaman’imizi her yönden bir elma sehri haline getirecegiz. Alin teri, özveri ve tevekkülle üreten, ilimizin ve ülkemizin gelismesi ve büyümesi için elma üretimi basta olmak üzere gayretle çalisan her bir çiftçimizin ve üreticimizin bugüne kadar hep yaninda olduk bundan sonra da yaninda olmaya devam edecegiz. Özellikle geçtigimiz aylarda lansmanini yaptigimiz “Elma Siniflandirma ve Paketleme Tesisi - Karaman Elma Borsasi” Projemiz, elma üretimine ve üreticilerimize verilen kiymetin ve destegin en önemli göstergelerindendir. Proje ile ilimizde elma üreticilerimizin gelirlerini arttirmayi, elma üreticilerinin örgütlü yapisini güçlendirmeyi, elma pazarlama stratejisini ve piyasasini bütüncül sürdürülebilir bir yapiya kavusturmayi hedefliyoruz. Ilimizde elma üretiminin kisa vadede yüzde 10, orta ve uzun vadede ise yüzde 50 oraninda arttirmayi amaçliyoruz” dedi.

Açis konusmalarinin ardindan moderatörlügünü KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Temiz’in yaptigi panele geçildi. Panelde ilk olarak Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Doç. Dr. Elif Yavuzaslanoglu, ’Tarimda Alternatif Bitki Koruma Uygulamalari’ konusunda detayli açiklamalarda bulundu.

Ardindan söz alan Izmir Bornova Zirai Mücadele Arastirma Enstitüsü Müdürlügü Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Örnek ise, ’Pestisit Kalintilarinin Insan ve Çevre Sagligi Üzerine Etkileri’ konulu sunumu ile pestisit kalintilarinin günümüzde yasanan pek çok hastalikta etkisi oldugunu vurguladi.

Panelin devaminda söz alan Izmir Bornova Zirai Mücadele Arastirma Enstitüsü Müdürlügü Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Turan, ’Ilaçlama Teknikleri ve Kalibrasyon’ konusu ile ilaçlama yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkinda bilgiler aktardi. Panelde son olarak söz alan Bitki Sagligi ve Karantina Daire Baskani Dr. Ersin Dilber ise ’Pestisit Kalintisi ile Mücadele’ konulu sunumu ile entegre mücadele çalismalari ile ilgili pestisitlerle nasil mücadele edilmesi gerektigini ve denetim faaliyetlerini anlatti.

Program, moderatör Doç. Dr. Mehmet Ali Temiz’in sunumlar hakkinda degerlendirmelerde bulunmasinin ardindan sona erdi.

Panele, daire müdürleri ile davetliler, çiftçiler ve üniversite personeli katildi.

Kaynak: İHA