Samsun'da Türk Somonu Hasadi Basladi

Samsun’da üretilen Türk somonunun ilk hasadi yapildi.

Samsun'da Türk Somonu Hasadi Basladi
Yakakent ilçesinde ilk Türk somonu hasadi gerçeklestirildi.

Törende konusan Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Saglam, yeni sezon Türk somonu hasadinin hayirli ve bol bereketli olmasini temenni ettigi konusmasinda; Samsun’da Su Ürünleri Yetistiricilik Belgesi almis 35 tesis bulundugunu ve bunun 12’sinin Yakakent ilçesinde yer aldigini belirtti.



“10 bin 778 ton su ürünlerinin yetistiricilik yolu ile üretimi gerçeklestirildi”

Il genelinde yetistirdikleri kültür baliklari hakkinda bilgiler veren Ibrahim Saglam, “Ilimizde yürütülen Su Ürünleri Yetistiriciligi Projesi kapasitesi yilda 20 bin 832 ton olup, bunun 15 bin 223 tonu alabalik, 5 bin 540 tonu levrek baligidir. Geçtigimiz 2022 yilinda Samsun’da; ag kafeslerde 8 bin 669 ton alabalik ve 2 bin 109 ton da levrek olmak üzere toplamda 10 bin 778 ton su ürünlerinin yetistiricilik yolu ile üretimi gerçeklestirildi.

Bakanligimiz, destekleme ödemelerinde büyük alabalik üretimi için tonaj sinirlamasi getirdiginden tesis basina 350 tona kadar destek ödemesi yapilmistir. Bu kapsamda, 2022 yilinda; toplam 7 bin 149 ton Türk somonu üretimi gerçeklesmis ve bunun 5 bin 173 tonuna kg basina 1,50 TL’den olmak üzere 5 milyon 972 bin lira destekleme ödemesi yapilmistir. Bugün ilk hasadini gerçeklestirdigimiz Türk Somonunun ilimize ve ülkemiz tarim ve ticaretine hayirli ve ugurlu olmasini diliyorum” dedi.



Derbent Baraj Gölü’nde yetistirilen alabaliklarin bir kisminin iç piyasada tüketildigini, büyük bir kismininsa ortalama 500- 600 gram agirliga ulasinca Yakakent ilçesinde bulunan Su Ürünleri Yetistiricilik Tesislerine nakledilerek 4-5 kg agirliga ulasinca Türk somonu olarak ihraç edildigini aktaran Saglam, bu yolla ülkeye önemli miktarda döviz saglandigini vurguladi.

Programa ayrica Yakakent Kaymakami Abdüssamed Kiliç, Alaçam Kaymakami Fikret Zaman ile ilgili sube müdürleri, teknik personel ve üreticiler katildi.

Kaynak: İHA