Üniversite-Sanayi Sektör Bulusmalari Devam Ediyor

TIM Baskan Vekili ve TIM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Baskani Ahmet Fikret Kileci Üniversite-Sanayi Sektör Bulusmalarina hiz kesmeden devam ediyor.

Üniversite-Sanayi Sektör Bulusmalari Devam Ediyor
Türkiye’nin her kösesinde egitim-ögretim hayatlarini sürdüren Tekstil ve Moda Tasarimi ögrencileriyle bulusmayi hedefleyen Ahmet Fikret Kileci “Egitimin ve kisisel gelisimin hayatin ayrilmaz bir parçasi oldugunu düsünen bir sektör temsilcisi olarak tecrübelerimi ve sektörel bilgilerimi gençlerle paylasmaktan dolayi hayatimin en keyifli ve faydali islerinden birini yaptigimi düsünüyorum. Gençlerimize sektörü anlatmak ve tanitmak için baslattigimiz bulusmalar süreklilik arz etmeye ve etkisini göstermeye basladi.

Örgün egitimin sekteye ugradigi bu dönemde bir sekilde ögrencilerle yüz yüze gelebilmek çok kiymetli bir deneyim. Bulusmalarda emegi geçen tüm akademisyenlere ve çalisma arkadaslarima tesekkür ediyorum. Sektörün ve is hayatinin bana kattigi tüm ögretileri genç arkadaslarimiza aktarmaya önümüzdeki dönemde de devam edecegim” dedi.

Genç tasarimcilarin dokuya ilgisi büyük

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) koordinatörlügü ve T.C. Ticaret Bakanligi destegi ile Güneydogu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi tarafindan bu yil üçüncüsü düzenlenecek Doku Kumas Tasarim Yarismasi gençlere sundugu tüm imkanlarla tasarimcilarin dikkatini çekmeyi basardi. Doku’nun mimarlarindan Ahmet Fikret Kileci tarafindan yarismanin tüm detaylari ögrencilere Üniversite-Sanayi Sektör Bulusmalari olusumunda anlatilmaya devam ediyor. Dogus Üniversitesi ve Haliç Üniversitesi’nde Tekstil ve Moda Tasarimi bölümünde okuyan ögrencilerle gerçeklestirilen bulusmada yarisma hakkindaki tüm önemli detaylar ve basvuru sartlari konusuldu. Ögrencilerin sorularina cevap veren Kileci, 8 Eylül 2023 tarihinde finali yapilacak olan yarismaya dokuma, örme ve baski kategorilerinden tasarimlarin katilabilecegini ayrica ilki geçtigimiz yil verilen Sürdürülebilirlik Özel Ödülü’nün bu yil da verilecegini aktardi. Kileci, Doku Kumas Tasarim Yarismasi’na iliskin su açiklamalarda bulundu: “Doku yarismasini hayata geçirdigimiz günden beri ona verdigimiz emeklerle hak ettigi degeri görmesine tanik olmak inanilmaz bir his. Dogada hayran olunasi birçok güzellik var kuskusuz. Bir çiçegin rengi ve sekli ya da kozasindan çikan bir kelebegin kanatlarina bürünen emsalsiz desenleri Bizler için de Doku yarismasi böyle bir heyecan ve hayranlik uyandiriyor. Her ögrencinin ayri bir hayal dünyasi ve olusturacagi söz konusu. Tipki dogada hayran kaldigimiz güzel detaylar gibi gençlerimiz de imza niteliginde çok basarili ve bizi sasirtan muazzam çalismalar ortaya koyabilirler. Yeter ki kendi potansiyellerinin farkinda olsunlar ve hayal dünyalarini beslemekten vazgeçmesinler. Çünkü Doku bizlerden bir fikir olarak çikti. Ama bu yarismanin asil sahibi sizlersiniz. Doku’yu Doku yapan siz gençlerin yaptigi çalismalardir. Gelecegimizin mimari ve umudu siz gençler ürettikçe Doku var olmaya devam edecektir. Yarismamiz hakkinda detayli bilgi almak isteyenler dokusundasanatvar.org adresine erisim saglayabilirler.”

Sürdürülebilirlik özel ödülü

Tükettigimizden bir fazlasini üretmeliyiz mottosunu benimseyen Ahmet Fikret Kileci, Doku yarismasinin Sürdürülebilirlik Özel Ödülü’ne ayri bir önem veriyor. Günümüzün en büyük sorunlarindan olan suursuz tüketimin bedelini gelecek nesillere mal etmemek için kollari sivayan tekstil sektörü adeta sürdürülebilirlik için seferberlik ilan etti. Doku yarismasinin beyin takimi da bu önemli konuyu gündemden düsürmeyerek Sürdürülebilirlik Özel Ödülü ile bu konuya ayri bir dikkat çekiyor. Bu konuda açiklamalar yapan Kileci “Hepimiz güne baslar baslamaz tüketme eylemiyle harekete geçiyoruz. Kisisel temizlik, beslenme, barinma, giyinme ve ulasim Her biri tüketim üzerine saatlerce konusulacak kadar önemli konular. Bizler tekstil sektörü temsilcileri olarak üzerimize düseni kendi sektörümüzde hayata geçirmeliyiz. Çünkü hem sizlere hem de sizlerden sonraki nesillere karsi sorumlulugumuz var. Dünyamizda gereksiz yere kullandigimiz bir damla sudan bile sorumluyken sektörde bunun hiç toleransi olmamali ve sorumluluk bilinciyle hareket etmeliyiz. Sizlerin de simdiden bu yeni düzene uyum saglamak adina bu konuda kendinizi gelistirmenizi tavsiye ederim. Çünkü sektörün sürdürülebilirligi kalici kilma adina sizlerden gelecek çalismalara ihtiyaci her geçen gün artmakta. Gelecek nesiller için bugünden harekete geçelim, üretirken de tüketirken de suurlu hareket edelim. Sektörde bu konuya iliskin gelismeleri göz ardi etmeyen, çevreci ve sürdürülebilir ürünler üretmek için alt yapisini hazirlayan sadece bugün degil yarin da kazanan taraf olacak. Sektörümüzün yarinlarini emanet edecegimiz tasarimci arkadaslarimizin sürdürülebilirlik konusunda suurlandirmasi bile bizler için çok büyük bir motivasyon kaynagi” diye konustu.

“Beyin Göçünü Tersine Çevirmeliyiz”

Dogus Üniversitesi ve Haliç Üniversitesi ögrencileriyle bulusan Ahmet Fikret Kileci sektöre dair yillardir biriktirdigi tecrübeleri gençlerle paylasti. Gençler için rekabetin ve sartlarin zorlastigi bir süreç yasandigini vurgulayan Kileci “Ögrencilerin sadece teorik bilgilerle degil saha çalismalariyla da egitim sürecini yönetmesi gerekmektedir. Firsatlari yakalamak her zaman kolay olmayabilir. Ama çabalarinizla çok basarili olabilirsiniz. Asla karamsarliga kapilmayin. Ayrica degerli akademisyen hocalarimizdan ögrencilerin ülkelerini terk etmek istediklerini ya da bir staj programi vesilesiyle gidip geri dönmediklerini ögrendim ve derinden üzüldüm. Egitiminiz için, vizyonunuzu gelistirmek için elbette yurt disina gidin. Ama lütfen bu gidis temelli olmasin. Sizler bizim gelecegimizsiniz ve her biriniz çok önemlisiniz. Ülkemizin size ve sizin vizyonunuza ihtiyaci var. Bizler de sektör temsilcileri olarak sizlere daha iyi firsatlar sunmak için harekete geçmeliyiz ve beyin göçünü durdurmaliyiz ve tersine çevirmeliyiz” seklinde gençlere mesajlar verdi.

2022 yilinda gerçeklestirilen Doku yarismasinin Örme kategorisinde birinci olan Nigar Demirtay da Üniversite-Sanayi Sektör bulusmasina katilim sagladi. Doku’nun hayatinda çok önemli katkilari oldugunu vurgulayan Demirtay “Doku benim hayatima birçok kazanim sagladi. Ben yarismanin ilk gününden finale uzanan süreçte bir ögrenci olarak fikirlerimin ve çabalarimin ne kadar önemsendigine tanik oldum. Su an bir vakif üniversitesinde akademisyen olarak görev yapmaktayim. Tüm ögrencilerime örnek olmasi açisindan Doku’nun bana kazandirdigi degerleri anlatmaya çalisiyorum. Ve inaniyorum ki içlerinden finalist olup benim gibi hayatinda iz birakacak bir yarisma süreci geçirecek birçok ögrencim var.” dedi.

Bulusmalara katilan ögrenciler ise etkinlikleri çok faydali bulduklarini, bu yarisma vesilesiyle sektöre atacaklari ilk adim için heyecanli olduklarini belirttiler.
Kaynak: İHA