Bolu'da Ilk Kez Görüntülendi

Bolu’nun içme suyu ihtiyacini da karsilayan Gölköy Baraj Göleti’nde, daha önce hiç kayit altina alinmamis olan cygnus olor türü kugu görüntülendi.

Bolu'da Ilk Kez Görüntülendi
Bolu’da sehir merkezine 2 kilometre uzaklikta bulunan ve kentin içme suyunun da karsiladigi Gölköy Baraj Göleti’nde göç ettigi sirada konaklayan Bolu’da daha önce görülmeyen cygnus olor türü kugu görüntülendi. Göçmen kuslarin dinlenme ve beslenme açisindan ugrak yerlerden birisi olan Gölköy Baraj Göleti’nde yüzen kugu, görsel olarak bölgeye renk katti.

"Ilk defa bir kayit yapilmis oldu"

Gölköy Baraj Göleti’nde bulunan kugunun cygnus olor türü oldugunu ve daha önce kayit altina alinamadigini ifade eden Doç. Dr. Cihangir Kirazli, "Pek çok kus türünü Bolu sinirlarinda görebiliyoruz. Bolu’yu hem üreme anlaminda kullanan yerli ya da göçmen ya da göç sirasinda Bolu’yu konaklama ve beslenme alani olarak kullanan pek çok kus türünü sayabiliriz. Türkiye’de 3 kugu türü gözlenebiliyor. Cygnus Olor, küçük kugu ve ötücü kugu türleri var. Ben 2 kugu türünü kis aylarinda kayit altina aldim. Hem Yeniçaga’da hem de Gölköy civarinda. Ama Bolu çevresinde bu kuguyu görmedim. Burada kayit altina alinan cygnus olor’a benziyor. Gaganin ön tarafinda lobu var. Boynu diger kugulardan daha uzun. Kuyrugunda bir dik. Ergen bireye benziyor. Normalde renklenmeleri oldugunda çok daha net sekilde tani koyabiliyoruz. Ilk defa bir kayit yapilmis oldu" diye konustu.

Kaynak: İHA