Toroslarin Bali Katar'a Ihraç Edildi

İçel’in Erdemli’de Toros daglarinda Egriçayir yaylasinda aricilarin ürettigi ballar ihraç ediliyor ve ülke ekonomisine döviz girdisi olarak katki sunuyor. 2023 yilinin ilk ihracati da Katar’a yapilirken, İçelli aracilar kendilerine yillik 50 milyon TL’lik hedef koydu.

Toroslarin Bali Katar'a Ihraç Edildi
Dünyanin en iyi bali unvanina sahip, İçel Toroslar Egriçayir yaylasinda üretilen ballar ihraç ediliyor. Kontrollü aricilik sistemi (KONAR) ile üretim yapan aricilar, ballara arti deger katiyor. 2023 yili ilk ihracatini yapan arici ise dünyanin en iyi bali unvanini ülkeye getiren arici Celal Çay oldu. Katar’a bugün gönderilen ilk ihracat ürünlerini Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu ile birlikte arici Celal Çay ugurladi.

Üreten, üretilene arti deger katan bir anlayisla çalistiklarini ifade eden Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu, "Ülkemiz adina, Erdemli’miz adina, Türk aricilari adina hassaten gururlu bir günü yasiyoruz. Toroslarda ürettigimiz ballarimizi, dünya kalitesinde ürettigimiz ballarimizi bugün Katar’a yolcu ettik" dedi.

Toroslarda üretilen total antibakteriyel (TA) bal ve ari ürünlerini Türk aricilari olarak ihraç ettiklerini ve bundan dolayi gurur duyduklarini kaydeden arici Celal Çay ise, "Su anda bugün Katar’a bir konteyner ari ürünü gönderiyoruz. Toplam degeri 2 milyon TL civarinda. Toroslarda üretmis oldugumuz ballarin her yil ihracati gün geçtikçe artiyor. Önümüzdeki yil 50 milyon TL’nin üzerinde bir ihracat hedefliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA