Kars'ta Baliklarin Ölüm Göçü Sürüyor

Kars’ta tatli su kefallerinin ölüm göçü sürüyor. Yüzlerce balik yumurtalarini birakmak için akintiya karsi kilometrelerce yol kat ediyor.

Kars'ta Baliklarin Ölüm Göçü Sürüyor
Kars’ta tatli su kefalleri, kuluçka dönemi öncesinde yumurtalarini birakmak için adeta zamana karsi yarisiyor. Tatli su kefallerinin üreme alani olan akarsularda göçün baslamasi ilginç görüntüler de ortaya çikariyor.

Kars’ta bulunan HES barajlari önünde toplanan yüzlerce balik, yumurtalarini birakmak üzere barajin akintisina atlayarak yukari çikmak istiyor. Ancak yüksek olan baraj setini asamayan baliklar her defasinda geri düserek tekrar atliyor. Yumurtalarini saglikli ve güvenli yerlere birakmak için mücadele veren baliklardan yüzlercesi ise martilara yem oluyor.

Kars’ta baslayan ve Haziran ayinin ortasina kadar devam eden baliklarin göçü, fotografçilarin da ilgisini çekiyor.

Dereiçi bölgesinde bulunan HES barajina gelen fotografçilar, burada baliklarin akintiya karsi mücadelesini hem izliyor, hem de fotografliyor.

Baliklarin göçünün basladigini ifade eden fotografçi Serkan Erkoç, “Her yil Mayis ayinin sonlarina dogru burada bu manzarayla karsilasiyoruz. Biraz fotograf çektim. Görsel bir sölen sunuyor, tek amaçlari içgüdüsel olarak zorlu akintilari asarak, sakin sulara yumurtalarini birakmak olan baliklardan bazilari basariyor, bazilari da büyük bir mücadele sonucunda yorgun düsüyor, bir müddet dinlenen baliklar daha sonra mücadelelerine devam ediyor” dedi.

Tatli su kefalleri, daha kolay üreme dönemi geçirebilmeleri için selaleler ve derelere sürüler halinde akin ederken, önlerine çikan dogal ve yapay engelleri ise ziplayarak asmaya çalisiyor.

Baliklarin suyun tersine akintiya karsi atlayarak mücadelesinde bazi baliklar basarili olurken, bazilari da tekrar tekrar atlayarak hedeflerine ulasmaya çalisiyor. O anlar kameralara yansidi.
Kaynak: İHA