TEKNOFEST'e 'Izmir Ekonomi' Damgasi

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Havacilik ve Uzay Mühendisligi Bölümündeki 7 ögrenciden olusan ‘ECO-Dynamics’ takimi, TEKNOFEST’te düzenlenen Helikopter Tasarim Yarismasinda Türkiye ikincisi oldu. Yüksek manevra kabiliyetine sahip, zorlu arazilere kolaylikla inebilen, 1.1 ton mühimmat tasiyabilen bir taarruz helikopteri tasarlayan IEÜ’lü gençler, 461 takimin basvurdugu yarismada dereceye girerek 50 bin liralik ödülün sahibi oldu.

TEKNOFEST'e 'Izmir Ekonomi' Damgasi
Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Havacilik ve Uzay Mühendisligi Bölümü ögrencileri; Pinar Akin, Eda Nur Tetik, Kutlu Akar, Melisa Gündogdu, Mehmet Ali Tekin, Tuna Deniz ve Can Oral’dan olusan ekip, Türkiye genelindeki çok sayida iddiali projenin yer aldigi Helikopter Tasarim Yarismasi için yaklasik 5 ay süren çalisma dönemi geçirdi.

Bilgi birikimini kullanan IEÜ’lü gençler, tasarladiklari iki mürettebatli taarruz helikopterinde, tüm detaylari en ince ayrintisina kadar düsündü. Helikopter, kamuflaj özelligi de dikkate alinarak açik çöl sarisi renginde tasarlandi. 336 kilometre hiza ulasabilen helikopterin tasariminda, kompozit malzeme ve titanyum kaplama da kullanildi. 720 kilometre menzili bulunan, son teknolojiye sahip hava araçlarinda bulunan elektrik donanima sahip helikopterde, su tutmayan özel filtreli camlar yer aldi. Tam 3 saat 16 dakika havada kalabilen helikopter, üretim kolayliligiyla da dikkat çekiyor. Yüksek performans ve güvenlige sahip olan helikopter, ergonomik tasarimi ve 2.558 kW motor gücüyle fark olusturuyor.

ECO-Dynamics takiminin kaptani Pinar Akin, yarismada dereceye girmekten büyük mutluluk duyduklarini söyleyerek, “Helikopter Tasarim Yarismasina bu yil 461 basvuru oldu. Bu projeler, uzman ekip tarafindan detaylica incelendi, birkaç asama tamamlandiktan sonra finale kalan 9 takim belirlendi. Bu yil Istanbul’da düzenlenen TEKNOFEST’e, finale kalmaya hak kazanan 9 takim geldi. TEKNOFEST’e katilmanin bile zaten basli basina büyük bir basari oldugunu söyleyebiliriz. Finale kalan tüm projeler, çok iddiali ve güzeldi; ancak ödül alacagimiza tüm ekip arkadaslarimizla çok inandik. Emeklerimizin karsiligini alarak ikincilige de ulastik. Bizim için büyük mutluluk, unutulmaz bir deneyim oldu. Üniversitemizi basariyla temsil ettik. Bizim için oldukça yararli, önümüzdeki dönemde yapacagimiz çalismalar için bizi motive edici bir yarisma süreci oldu. ‘ECO-Dynamics’ takimi, geçtigimiz yil Sinem Bircan ve Ahmet Yigit Özel tarafindan kuruldu. Bu sene takimda yer almasalar da, bizlere çok destek verdiler. Takimimizin kurucularina ve bizlere destek olan herkese tesekkür ediyoruz” dedi.

IEÜ Havacilik ve Uzay Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Diaa Gadelmavla da, “Ögrencilerimiz inandi, çalisti ve basardilar. Biz de bölüm olarak TEKNOFEST yarismalarina katilan tüm gruplara, hem laboratuvar destegi hem de maddi destek sagliyoruz. Bundan sonra da tüm akademisyenlerimiz ve imkanlarimizla ögrencilerimizin yaninda olmayi sürdürecegiz. Inanmak, basarmanin yarisidir. TEKNOFEST gruplarimiza güveniyoruz. Yarismaya katilan tüm ögrencilerimizi çalismalarindan dolayi tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA