Rusya'dan Polonya'ya Nota

Rusya, Polonya’nin Moskova Maslahatgüzari Jacek Sladewcki’yi Disisleri Bakanligi’na çagirarak nota verdi.



Rusya Disisleri Bakanligi, Polonya’nin Varsova Belediyesi’nin geçtigimiz cumartesi günü Rusya’nin Varsova Büyükelçiligi tarafindan lise olarak kullanilan binaya el koymasinin ardindan Polonya’nin Moskova Maslahatgüzari Jacek Sladewcki’yi Disisleri Bakanligina çagirdi. Taraflar, 20 dakika süren görüsmenin ardindan açiklama yapmazken, Polonya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Lukasz Jasina, Maslahatgüzar Sladewcki’nin Rusya Disisleri Bakanligi’na çagrildigini dogruladi.

Rusya’nin Varsova Büyükelçisi Siergiej Andriejew ise, okul binasina el konulmasindan kaynakli olarak bugün Polonya Disisleri Bakanligi’na protesto notasi verildigini açikladi.



Rusya ve Polonya arasindaki bina krizi

Iki ülke arasindaki son kriz Polonya Milli Savunma Bakanligi’nin 1953 yilinda Sovyetler Birligi Varsova Büyükelçiligi’ne ücretsiz ve süresiz olarak kullanmasi için verdigi binayi Varsova Belediyesi’nin geri almasiyla patlak verdi. Varsova Belediyesi, Rusya Federasyonu Büyükelçiligi çalisanlari ve askeri görevlilerinin çocuklarinin lise egitimi aldigi Kielecka Sokak 45 numaradaki binaya iliskin sözlesmeyi 2010 yilinda uzatmayarak elçilikten binayi tahliye etmesini istemisti. Rusya ise söz konusu binanin diplomatik temsilcilik binasi oldugunu ileri sürerek tahliyeyi reddetmis, Varsova Belediyesi ise konuyu yargiya tasimisti.

Mahkemenin Varsova Belediyesi lehine karar vermesinin ardindan yasal süre içerisinde karsi tarafin binayi bosaltmamasi üzerine geçtigimiz cumartesi günü belediye görevlileri, icra memurlari ve polis esliginde okula gelerek içeride bulunan kisilerden binayi bosaltmalarini istedi. Içeridekilerin binayi bosaltmayi reddederek kapilari kilitlemesi üzerine ise görevliler çagirdiklari çilingir yardimiyla binaya girmisti. Bu esnada Rusya Büyükelçiligi ile yürütülen görüsmeler neticesinde okulda lojman bölümünde ikamet eden 27 kisi binayi bosaltarak, elçiligin gösterdigi bir baska adrese tasinmayi kabul etmisti. Tahliye isleminin ardindan Rusya Federasyonu Varsova Büyükelçisi Siergiej Andriejew Rus medyasina yaptigi açiklamada, okula el konulmasindan ötürü Moskova’nin Varsova’ya karsilik verecegini söylemisti.
Kaynak: İHA