Perre Antik Kent'te Kazilar Basladi

Kommagene Uygarliginin bes büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent’te 2023 yili kazi sezonu basladi.

Perre Antik Kent'te Kazilar Basladi
Adiyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Kahraman Yagiz’in bilimsel koordinatörlügünde, Adiyaman Müze Müdürlügü tarafindan yürütülen kazilarda Perre Antik Kent Nekrepol Alanin Güney kisminda basladi.

2001 yilinda kazi ve temizleme çalismasi yapilan bölgede baslatilan kazilar, 6 ay sürecek.

2001 yilindan 2009 yilina kadar yapilan kazilarin ardindan durdurulan kazi çalismasi 2020 yilinda yeniden baslamisti. Son üç yildan beri bilimsel olarak yürütülen kazilar bu yil toplum yararina çalisma programiyla alinan 60 isçi ile yürütülüyor.

Adiyaman Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, yikici depremin ardindan hayatin her alaninda normallesme çalismalarinin sürdügünü belirterek, “Perre Antik Kent’te 2020 yilinda ilk bilimsel kazilar baslamistir. Bu sene bu kazilarin 3’üncüsünü baslatiyoruz. Adiyaman’in da içerisinde bulundugu, 11 il çok büyük bir deprem yasadi. Bu deprem sonrasi bir taraftan yaralarimizi sararken, bir taraftan da sehrin her alanda normal akisina dönmesi için gerekli çalismalarimiza devam ediyoruz. Bu çalismalardan bir tanesi Adiyaman’da turizm sezonunun hizla baslamasi için öncelikle turizm isletmeleri ve otelcilerimizle yaptigimiz bir takim görüsmelerin sonucunda yaklasik 3 hafta önce Adiyaman’da deprem bölgesinde turizm sezonunu ilk açan il olduk. Güney Kore’den, Amerika’dan, Italya’dan, Almanya’dan ve Japonya’dan turistlerimiz Adiyaman’a gelmeye basladi.

Bu gün Nemrut’ta, Karakus’ta, Perre Antik Kenti’de turistlerimizi agirliyoruz” dedi.

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise, 60 kisilik ekip ile kazi çalismalarina baslanildigini kaydederek, “2023 yilinda Perre Antik Kentinde kazi ve temizleme çalismalarina basladik. Bu yil özelikle TYP personelini kaziya aldik. Yaklasik 60 kisiyle 6 ay boyunca kazi çalismasi yapacagiz. Kommagene Kralliginin 5 büyük kentinden bir tanesi olan Perre Antik Kent’in nekropol alaninin Güney kismindaki alanda kazi çalismalarimizi yapacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA