Mega Teknoloji Koridoru Izmir'den Açildi

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilisim Vadisi, Mega Teknoloji Koridoru ile Kocaeli, Istanbul ve Izmir’i birbirine bagladi. Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ve Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Kasapoglu’nun katilimiyla Bilisim Vadisi Izmir, Istanbul ve Bakü’nün açilisi gerçeklestirildi.

Mega Teknoloji Koridoru Izmir'den Açildi
Türkiye’ye sivil teknolojiler alaninda çag atlatacak Mega Teknoloji Koridoru, iki kardes ülke Türkiye ve Azerbaycan’dan dört sehre yayiliyor. “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla hayata geçirilen Bilisim Vadisi, Kocaeli’den Istanbul’a, oradan Izmir ve Bakü’ye ulasiyor. Bilisim Vadisi Izmir, Bilisim Vadisi Istanbul ve Bilisim Vadisi Bakü’nün resmi açilislari için Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ve Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu’nun katilimiyla Bilisim Vadisi Izmir Kampüsünde tören düzenlendi.

Açilislarla Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü olan Bilisim Vadisi, global bir teknoloji koridoru haline gelecek. Törende Bilisim Vadisi tanitim filmi ve Mega Teknoloji Koridoru açilis filmi gösterimleri yapildi. Törende ayrica Teknopark Izmir B1 ve B2 binalari, Kuluçka Merkezi, Rüzgar Enerjisi Arastirma Merkezi, Hücresel Görüntüleme Arastirma Merkezi, Biyomühendislik ve Gida Mühendisligi Bölümü hizmet binalari ve bin kisi kapasiteli ögrenci yurtlarinin da açilislari yapildi.

“6 binden fazla insanimiza istihdam saglayacak”

3,5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulu olan Bilisim Vadisi’nin su an Türkiye’nin en büyük teknoparki oldugunu vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Bilisim Vadisi, kurulusundan bu yana savunma sanayinde elde ettigimiz basarilarin sivil alana tasinmasina öncülük ediyor. Mobiliteden bilgi iletisim teknolojilerine; yazilimdan tasarima kadar birçok kritik sektörde Istanbul ve Kocaeli kampüslerinde 500’e yakin firma Vadimizde yer aliyor. Ilk imzasi Binali Yildirim tarafindan atilan, daha sonra Bilisim Vadisi çatisi altina alinan Bilisim Vadisi Izmir ise 63 bin metrekare kapali alana sahip. Yerli ve yabanci birçok teknoloji girisimcisine ev sahipligi yapacak. 6 binden fazla insanimiza istihdam saglayacak. Saglik ve tarim teknolojileri basta olmak üzere mobilite, baglanti teknolojileri, akilli sehirler, siber güvenlik, tasarim ve oyun teknolojilerine odaklanacak güçlü bir platform olarak ön plana çikacak. Bilisim Vadisi Izmir bizim 2018 yili seçim vaadimizdi. Söz verdik ve yaptik” dedi.



Ücret müjdesi

Bilisim Vadisi Istanbul’un faaliyetine basladigini kaydeden Bakan Varank, söyle konustu: “Mega Teknoloji Koridoru, uluslararasi alana uzayarak Bakü’ye kadar genisledi. Böylece, Bilisim Vadisi’ni uluslararasi marka yapma yolunda önemli bir esigi daha asmis olduk. Bu koridor ile Kocaeli, Istanbul, Izmir ve Bakü arasinda teknolojik ve ekonomik iliskiler gelisecek, karsilikli tecrübe aktarimi güçlenecek. Isbirligi ve ortakliklar tesvik edilerek yeni teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin üretilmesine katki saglanacak. Gençlik ve Spor Bakanimiz ile oturduk, çalistik. Sene sonuna kadar basvuracak ön kuluçka ve kuluçka firmalarindan, projeleri kabul edilen firmalardan ücret alinmayacak.”

“Müzmin muhalefet”

Togg akilli cihazlarinin bataryalarini üretmek üzere SIRO Batarya Gelistirme ve Üretim Kampüsünün temelini attiklarini hatirlatan Bakan Varank, “Elektrikli araç vizyonumuzun ilk adimi olan yerli ve milli otomobilimiz Togg’la, Türkiye’nin teknoloji ve mühendislik kabiliyetlerini tüm dünyaya gösterdik ama müzmin muhaliflere bir türlü gösteremedik. Ne demisti Kiliçdaroglu hatirlayin ’Bakanlar, basbakanlar, cumhurbaskanlari bir araya geldi. Otomobil üretiyoruz dediler. Nerede?’ Iste burada, görüyorsunuz. Simdi biz fabrikayi kurduk, otomobili ürettik. Bu sefer Kiliçdaroglu sanki bugüne kadar her gün yerli otomobil üretiliyormus gibi çikti dedi ki ‘Otomobil üretmek artik siradan bir olay. Ürettigin otomobili kime satacaksin?’ Gördün mü kime sattigimizi? Onun aksine ülkesine inanan, Türk mühendislerine güvenen, Türkiye’nin otomobiline deger veren gösteren Türk milleti bu araci aliyor. Simdi Togg’da teslimatlar basladi.

177 bin vatandasimiz 60 bin lira kapora ödeyip ön siparis verdi. Elazig, Isparta, Adana, Izmir, Bursa, Kocaeli ve Istanbul’da ilk teslimatlar yapildi. Insallah 2025 yilindan itibaren ihraç edip tüm dünyaya da satacagiz” sözlerine yer verdi.

“Allah askina bir kez de mutlu olun”

“Son zamanlarda biz yeni teknolojileri açikladikça, birilerinin dengesi iyice sasiyor” diyen Varank, söyle konustu: “Togg için ‘Gemlik’te yapilmiyor, Italya’dan geliyor’ yalanini ortaya atanlar oldu. Kendi hayal dünyalarinda bir rota çizmisler, onu ispat etmeye çalisiyorlar. Ya sizin hiç is bilen bir gazeteciniz yok mu? Hodrimeydan, hadi buyurun ispat edin. Varsa yoksa karalama. Dünyanin en büyük havacilik, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST için ‘Panayir’ diyenlerin Türkiye’ye ne faydasi var. Biraz utanmak lazim. Teknolojisini tüm dünyaya kanitlamis SIHA’larimiza ‘Oyuncak’ diyenler, TCG Anadolu için ‘Iki bomba atsan batar’ diyenler; Allah askina bir kez de mutlu olun. Tebrik, tesekkür zaten beklemiyoruz. Bir kere de hazmedin en azindan. Bu bir muhalefet anlayisi degil. Bununla Türkiye’yi ileri götürmek mümkün degil. Biz o muhalefetin de yerli ve millisinin gelistirilmesine katki koyuyoruz. Elestirilen dozaji düstügünü görüyoruz. ‘Millet aç, hangi uzaydan bahsediyorsun?’ diyenler, uzay merkezi kurmaktan bahsediyor.”

“Gençler hidrojenle çalisanini yapacak”

Ülke ve gençler için büyük bir gayret gösterdiklerini söyleyen Bakan Varank, “Bugün hamleleri gerçeklestiriyoruz ama çok daha güzellerini gençlerimiz hayata geçirecek. Biz otomobili elektrikli yaptik, onlar hidrojenle çalisanini yapacak. Onlar insanli uzay çalismalarinda tarih yazacak. Gençlerimizde bu kabiliyet var. Önlerine ne kadar çok imkan sunarsak bunu seref sayiyoruz" dedi.



IMECE’nin ilk görüntüleri paylasilacak

Türkiye’nin teknoloji altyapilarina iliskin bilgiler veren Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Milli Uzay Programi hedeflerine yönelik adimlarimizi kararlilikla atiyoruz. Alti yil önce çalismalarina basladigimiz Türkiye’nin metre alti çözünürlüklü ilk yerli ve milli uydusu IMECE, uzaydaki görevine basladi.

680 km uzakta, dünya etrafinda günde 14 kez dönen uydumuzdan ilk görüntüler de gelmeye basladi.

Yakinda kamuoyu ile paylasacagiz” duyurusunda bulundu.

“Içine girdiginizde ‘Helal olsun’ diyeceksiniz”

TCG Anadolu’yu Türk Silahli Kuvvetlerine teslim ettiklerini hatirlatan Bakan Varank, söyle devam etti: “Insansiz hava araçlarinin inis-kalkis yapabilecegi, kendi alaninda dünyanin ilk SIHA gemisi olacak TCG Anadolu, Türkiye yüzyilinin önemli nisanelerinden biri. TCG Anadolu, Türkiye’nin savunma sanayindeki gücünü ve teknolojik kabiliyetlerini ortaya koymasi açisindan da çok önemli bir simge. Inanin aziz milletimiz bu teknolojilerin hayata geçmesinden o kadar memnun ki; Istanbul’da 140 bin kisi ziyaret etti. Bu hafta da Izmir’e Alsancak Limani’na demirleyecek. Içine girdiginizde ‘Helal olsun, bunu biz mi yapmisiz?’ dedirten yüksek teknolojili savunma sanayi ürünü. Insani gerçekten gururlandiriyor.”

“Izmir, milli teknolojinin de öncü sehri olacak”

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, “Izmir öncü bir sehir. Milli mücadelenin öncüsü bir sehir. Tabii Izmir Iktisat Kongresi ile milli ekonomide de öncü ruhun temsilcisi bir sehir. Emegin sehri Izmir. Spor sehri Izmir. Köklü kulüpleri ile sporcularla ay yildizimizi hep yükseklerde dalgalandiran sehir. Dinamizmi ile özgün ruhu, karakteri ile gençligin sehri Izmir. Izmir’de bugün yine yeni bir baslangiç yapiyoruz. Milli teknoloji hamlemizin önemli asamalarindan biri olan Bilisim Vadisi Izmir’i açiyoruz. Izmir milli teknolojinin de öncüsü sehir olarak üretmeye öncü olmaya, en önde kosmaya devam edecek. Türkiye artik hayallerine yürüyen bir ülke. Havada, karada, denizde, nerede olmak gerekiyorsa bu ülkenin evlatlari ile oradayiz. Birileri hayal dahi edemezler bizim yaptiklarimizi. Bunu ortaya çikarmak, onlarin çamur atarak örtmeye kalktiklarina ulasmak nasip meselesidir. Bu nasibi tatmak bizim için bahtiyarlik” dedi.



Yurt elestirisi

IYTE alaninda yer alan pek çok yatirimin genç odakli siyasetin ürünü yatirimlar oldugunu vurgulayan Bakan Kasapoglu, “Yurtlar, Türkiye’nin yüz aki yatirimlarimizdan. Izmir’de de basvuran tüm ögrencilerimizi yurtlara yerlestirdik. Türkiye’nin yurt konusunu sorun olarak istismar etmeye kalkanlar, bugüne kadar bulunduklari yerel yönetimlerde kaç kapasiteli yurt yaptiklarinin hesabini versinler. Yaptiklari bir yurt degil 10 yurt, bizim bir yurdumuz kadar kapasiteye sahip degil. Sadece bu konunun istismarini yapmakla, bu konunun algisini yapmakla mesguller. Togg’la ilgili algilari, savas gemimizle ilgili algilari, sehir hastanelerini baslattigimizda kötüleyenler, pandemi döneminde bu vizyonun ne engin vizyon oldugu fark ettiler. Insanlara faydali olmak nasip meselesidir. Var olan çabayi takdir etmek, en azindan hüsnü zanla yaklasmak nasip meselesidir. Rabbim onlara da bu güzel tablodan nasip almayi, nasiplenmeyi nasip etsin” diye konustu.



“Gereken tüm adimlari atiyoruz”

Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, “Izmir Teknoloji Üssü’nün 180 bin metrekarelik alaninda hayata geçirilen dev projenin çok güzel yeni projelerin önünü açacaginin inancindayim. Izmir’in tüm bilesenleri kentin güçlü potansiyelini açiga çikarmak için var güçleri ile çalisirken, biz de gereken tüm adimlari atiyoruz” dedi.



“Söz vermek kolay, önemli olan hayata geçirmek”

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hamza Dag da “Buranin teknoloji üssü olmasi konusu sadece bizim vaadimiz degildi. Diger siyasi partilerin büyüksehir adayliklarinin tamaminda, rakibimiz CHP’nin burada teknoloji üssü kurma vaadi var. Sanayi ve Teknoloji Bakani atandiktan sonra kilidi açan bir formül bulduk. ‘Izmir’i Bilisim Vadisinin buradaki merkezi yapalim’ dedik. Bir sözü vermek çok kolaydir. Önemli olan hayata geçirmek. Birileri sadece vaatte bulunabilir. Biz ise açikca sekilde hayata geçirdigimizi gösteriyoruz. Insallah 14 Mayis’tan sonra da hep birlikte yeni eseler kazandirmaya devam edecegiz” sözlerine yer verdi.

“Bir evin odalarini birlestiren koridor gibi”

Bilisim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar Ibrahimcioglu, Mega Teknoloji Koridoru’nu, bir evin odalarini birlestiren koridora benzetti. Ibrahimcioglu, “Gelecegin teknolojilerini insa edecegimiz Bilisim Vadisi’nde askeri teknolojilerdeki bilgi ve birikim basarilarimizi sivil teknoloji alanina tasiyacagimiz Izmir kampüsü; yatak mimarisi, kendi bölgesinden çikan taslari ile örülü duvarlari, sürdürülebilir altyapilariyla gelecegin teknolojilerini gelecegin yasam biçimiyle bulusturuyor” ifadelerini kullandi.

“Izmir’i küresel çekim merkezi haline getirecek”

IYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran da sunlari söyledi: “Cumhurbaskanimiz Erdogan liderliginde yürütülen politikalar neticesinde ülkemiz, yerli teknoloji üretimde öncü konuma geldi. Bir ülkenin en büyük servetinin beseri sermayesi bilinci ile gelistirilen ulusal politikalarla her ülkenin beyin avciligi yaptigina sahit oluyoruz. IYTE olarak artan sorumluluklarimizin ve toplumumuzun beklentilerinin farkinda olarak durmadan çalisiyoruz. Bilisim Vadisi Izmir, çok önemli teknoloji koridorunun en önemli istasyonlarindan biri olacaktir. Temellerini attigimiz 399 gün boyunca 400. günü görmeden bugün açilisini yapiyoruz. Bilisim Vadisi Izmir, olusturacagi katma deger, gerçeklestirecekleri isbirlikleri ve girisimci ekosistemine sunacagi katkilarla Izmir’i küresel çekim merkezi haline getirecektir.” Açilis programina Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç, AK Parti Izmir Milletvekili adaylari, Izmir Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener ve Ege Bölgesi Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ender Yorgancilar da katildi.



Sivil teknolojiler odakta

Bilisim Vadisi, Türkiye’nin savunma sanayinde kaydettigi basarinin sivil teknolojilere aktarilmasi amaciyla Kocaeli’de kuruldu. Türkiye’nin otomobili TOGG’a da ev sahipligi yapan Bilisim Vadisi; Kuluçka Isletme Merkezi, Dijital Oyun ve Animasyon Kümelenme Merkezi, Türkiye Açik Kaynak Platformu, Hizlandirma Programlari ve 42 Yazilim Okullari ile teknoloji ve inovasyon ekosisteminde adini sikça duyurdu.

Jeoteknolojik avantajlar

Istanbul, Izmir ve Bakü kampüsleriyle Türkiye’nin mevcut jeopolitik avantajlarini jeoteknolojik olarak da güçlendirmeyi hedefleyen Bilisim Vadisi, üniversitelerle gelistirdigi projeler, güçlü markalarla sürdürdükleri is birlikleri ve girisimcilere sagladigi avantajlar ile dikkatleri çekiyor. Bilisim Vadisi’nin Kocaeli ve Istanbul kampüsleri, toplamda 475 firmayi bünyesinde barindiriyor. 314 projenin tamamlandigi, 530 projenin sürdügü iki kampüste yaklasik 6 bin kisi çalisiyor.
Kaynak: İHA