Bin Yasinda Ama Halen Ayakta

Erzurum’un Uzundere ilçesinde bin yil önce yapildigi tahmin edilen Engüzekkapi kalesi bütünlügünü koruyan nadir kalelerden bir tanesi olarak dikkat çekiyor.

Bin Yasinda Ama Halen Ayakta
Erzurum’un Uzundere ilçe sinirinda bulunan Engüzekkapi kalesi Türkiye üzerinde nadir görülen, bütünlügünü korumus kalelerden bir tanesi. Heybeti ile görenleri hayretler içerisine birakan kalede hamam, firin, degirmen, su kuyusu, yemekhane, mahzenler, tüneller ve ibadethane bulunuyor.

Bagratli Kralligi döneminde yapildigi düsünülen kale bin yildir ayakta duruyor. 2012 yilinda küçük bir restorasyon yapilan kalenin tarihi tam olarak bilinmiyor. Kalenin devasa kuleleri, gözetleme alanlari, haberlesme delikleri, bir çok giris çikis kapisi ve okçu kuleleri bulunuyor. Genis bir alanda bulunan kale tas restorasyonu hiç yapilmamasina ragmen dimdik ayakta duruyor. Saglam horasan harci ve yigma taslar ile yapilan kale kesfedilmeyi bekliyor. Kalenin alt kisminda mezarlik ve 1 kilometre uzunlugunda yer alti tünelleri bulunuyor.

Ilçede görev yapan sosyal bilgiler ögretmeni Mehmet Baki kalenin tarihi ile ilgili yaptigi açiklamada, “Yaklasik bin yillik bir geçmise sahip kale birçok uygarliga ev sahipligi yapmistir. Bölgeye gelen turistler yogun ilgi gösteriyor. Içindeki yapisiyla görülmeye deger bir bölge” diye konustu.

Kaynak: İHA