Kars'ta Baliklarin 'Ölüm' Göçü Basladi

Kars’ta baliklarin ‘ölüm’ göçü basladi. Her yil Mayis ayinda Kars’a 10 kilometre uzaklikta bulunan HES Baraji önüne gelen binlerce balik, akintiya karsi kilometrelerce yol alarak yumurtalarini birakacak güvenli yerlere çikmaya çalisiyor.

Kars'ta Baliklarin 'Ölüm' Göçü Basladi
Kars’ta tatli su kefalleri, yumurtalarini durgun sulara birakmak için akintiya karsi mücadele ettikleri ölüm göçüne baslarken, baraj önüne toplanan baliklarin akintiya karsi mücadeleleri kameralara yansidi.

Baliklarinin yumurtalarini birakmak için güvenli bölgelere gitmeye çalistigini ifade eden vatandaslar, “Mayis ayinin 15’inde balik avi yasagi baslayacak. Suanda arkamda baraj gölünün önünde toplanan baliklar, susun tam tersi akarina dogru ziplayarak gitmeye çalisiyorlar. Baliklarin ziplamasi görsel sölen sunuyor. Suanda baliklar sakin yerlere göç etmenin mücadelesini veriyor” dedi.

“Yarisi yumurtalarini dökmeden ölüyor

Akarsuya karsi verilen mücadeleyi baliklarin çogunlugu basaramiyor. Kars Çayi boyunca akintilarla mücadele eden ve onlarca baligin martilara ve çesitli etkenlere maruz kalarak öldügü göç, baraj tribünleri önünde son buluyor. Baraj tribünleri önüne kadar gelen baliklar, buradan yukari çikamiyor. Baraj tribünleri önünde sikisip kalan baliklar, yumurtalarini bu bölgede birakiyor.

Baliklarin daha kolay üreme dönemi geçirebilmeleri için selaleler ve derelere sürüler halinde akin ederken, önlerine çikan dogal ve yapay engelleri ise atlayarak geçmeye çalisiyor. Baliklarin ölümüne göçü ilginç görüntüler ortaya çikariyor.
Kaynak: İHA