Van'da 2 Ton Inci Kefali Kurtarildi

Van Gölü’ne dökülen su kaynaginda tehlike tespit eden Van Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri, 2 ton inci kefali için seferber oldu.

Van'da 2 Ton Inci Kefali Kurtarildi
Edremit ilçesi Çiçekli Mahallesi bölgesinde inci kefallerinin üremek için kullandigi su kaynaginda ölümlerin önlenmesi için çalisma baslatildi. Il Tarim ve Orman Müdürlügü personelleri tarafindan gecenin geç saatlerinde yapilan denetimlerde, Van Gölü’ne dökülen su kanalinin 20 metrelik alaninin bozuldugu tespit edildi. Alani genisleyen ve bu yüzden debisi düsen su kaynagi baliklar için tehlike olusturdu. Baliklari kurtarmak için zamana karsi yarisan ekipler, su kaynagini baliklar için güvenli hale getirmek için saatlerce çalisma yapti. Ekipler, su kanalinin disinda kalan yaklasik 2 ton baligi kurtararak suya geri birakti.

Bölgenin en önemli degerlerinden olan inci kefalinin gelecek kusaklara aktarilmasi konusunda av yasaginin uygulandigi 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde yumurtalarini uygun yerlere birakmak için suyun akis yönünün tersine yüzen baliklarin korunmasi için Tarim ve Orman Il ve Ilçe Müdürlükleri, Sahil Güvenlik Komutanligi, jandarma, deniz polisi ile emniyet ekipleri çalisma yürütüyor.

Inci kefalinin kaçak avlanilmasinin önüne geçmek için göl çevresinde ve üreme alanlarinda yogun mesai harcayan ekipler, balik göçünün yasandigi tatli sularda da 7 gün 24 saat esasli denetim yapiyor.
Kaynak: İHA