Selimiye Camii'nin Dev Kubbe Aleminin Montaji Basladi

Mimar Sinan’in "ustalik eserim" dedigi Selimiye Camii’nin restorasyon çalismalarinda sona yaklasildi. Kursun kaplamasi yapilan ana kubbenin aleminin montajina baslandi.

Selimiye Camii'nin Dev Kubbe Aleminin Montaji Basladi
Edirne’de yer alan ve muhtesem ihtisami ile her yil milyonlarca kisi tarafindan ziyaret edilen Selimiye Camii’nin restorasyon çalismalarinda sona gelindi. Restorasyon sürecinden geçen camide kursun kaplamasi yapilan ana kubbenin, aleminin montaj islemine baslanildi.

Kubbenin kursun kaplamasi isleminden önce çikarilan bakir alem, temizlik çalismalarinin ardindan onarildi. Altin varak ile kaplanan yaklasik 700 kilogram agirliginda, 6 metre 30 santimetre yüksekligindeki alem, kubbeye tasinarak yerinde montajlaniyor.

Restorasyon çalismalarinda görevli ekipler, 29 parça olan alemin her bir parçasini kubbeye kadar asansörle çikartarak merdiven yardimiyla yukariya tasiyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesinde yer alan ve 25 Kasim 2021’de restorasyon çalismalarina baslanan camide, kubbe çalismalarinin kisa bir süre içesinde tamamlanmasi bekleniyor.

"Ana kubbenin aleminin montajina basladik"

Vakiflar Edirne Bölge Müdürü Ahmet Saraç, açiklamasinda, Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan 2021 yilinin Kasim ayinda Selimiye’de baslatilan restorasyonun sürdügünü belirtti.

Saraç, caminin aslina uygun, en az müdahaleyle gelecek kusaklara aktarilmasi oldugunun altini çizerek, "Restorasyon çalismalarimizda daha önceki restorasyonlarda uygulanan ve yapiya zarar veren çimentolu uygulamalar ve sivalarin itinali raspa çalismalarini yaparak yapidan uzaklastirdik. Yapinin üst kursun kaplamalarini söktük. Caminin statik durumunu ele aldik ve statik modelleme çalismalarini gerçeklestirdik. Yapilan çalismalar neticesinde caminin ve minarelerin statik yönden ciddi bir sorunu olmadigini belirledik ve uygulamalara bu minvalde devam ettik. Kubbelerin onarim çalismalarini ve kursun kaplama imalatlarini neticelendirerek bugün itibariyla ana kubbenin aleminin montajina basladik" dedi.

Kaynak: İHA