Dikenle Gelen Lezzet

Kardeniz mutfaginda tursu, kavurma gibi farkli sekillerde tüketilen ve tedavi edici özelligi de oldugu belirtilen ’Melocan’ tezgahlarda yerini aldi.

Dikenle Gelen Lezzet
Ilkbaharla beraber dogada kendiliginden yetisen sarmasik dikenlerin ucundaki sürgünün Melocan olarak bilinen kismi toplanarak kilogramini pazarda 60 liradan satiliyor.

Giresun’un Görele ilçesinde bu mevsimde köylü kadinlarin dogadan toplayarak pazarda 60 liradan sattigi Melocan’in birçok hastaliga da iyi geldigi ileri sürüldü. Yöresel lezzetler üzerine yazdigi yazilarla taninan Nihat Öztürk, yaptigi açiklamada “Her bölgede dogada kendiliginden yetisen yöresel bitkiler vardir. Bölgede yasayan insanlar bunlarin çogundan yemek yaparlar. Melocan da bunlardan biridir. Dikenucu da denilen Melocan bazi yörelerde ’çoban katigi’ da denilir çünkü çig olarak da yenilir. Dikenin taze uçlari kopartilarak iki türlü yemegi yapilir. Bunlardan birisi kavurmasidir. Toplanan Melocan haslandiktan sonra teregai ve soganla kavrulup yenilir.Bir baska yemegi ise tursudur. Haslanan Melocan biraz bekletildikten sonra kalintuz, aci biber ve sogan ezmesiyle karistirilip birkaç gün bekletildikten sonra ya oldugu gibi tüketilir ya da yine tereyagi ve soganla kavrularak tüketilir” dedi.



Saglik açisindan da faydali

Bazi kaynaklarda saglik açisindan da faydali oldugunu kaydeden Öztürk, “Yine bazi kaynaklarda saglik açisindan terlemeye, cilt hastaliklarina, romatizmaya iyi geldigi, kani temizledigi, frengiyi tedavi ettigi, böbrek rahatsizliklarinin tedavisinde kullanildigi bilgisine yer verilmektedir. Yörede yasayanlar bunlari pek bilmeseler de mevsimi geldiginde dogada yetistigi yerlerden toplayarak yemek olarak sofralarina getiremeden edemezler. Dolayisiyla, bilmeden de olsa sagliklarina katki saglamis olurlar” diye konustu.

Kaynak: İHA