Yagislar Aricilara Bereket Olacak

Bayburt’ta aricilik meslegiyle ugrasan vatandaslar, yagislarin kendilerine olumlu yansimasi olacagini belirtti.

Bu yil ülke genelinde oldugu gibi Bayburt’ta da kis ayi kurak geçerken, bu durumdan en çok etkilenenlerden biri de aricilar oldu. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sicakliklarindan dolayi arilar kis uykusuna yatmadi. Bu durum kovandaki balin tükenmesine, arilarin doga ile temasina ve ömrünün kisalmasina sebep oldu. Ari ölümlerinin de yasandigi ilde aricilarin tek ümidi baharin yagisli geçmesiydi. Beklenen yagmurlarin gelmesi aricilari sevindirdi. Doganin zengin olmasiyla aricilik faaliyetinin bir o kadar zengin ve güçlü olacagini dile getiren Bayburt’un Demirözü ilçesinde aricilik yapan Sakir Seven, yagislarin aricilar üzerinde olumlu yansimalar yapacagini aktardi.

Seven, “Özellikle bizler olumsuz bir kis geçirdik. Sonbaharin uzamasi, kisin da daralmasindan dolayi bölgemizdeki aricilarimizin arilari kislatmaya giremedi. Kovanlardaki stoklarda bir azalma söz konusu oldu. Bu azalmadan kaynakli bölgemizde standartlarin üzerinde bir ölümle karsilastik. Aricilarimiz ilk kontrollerini yapmaya basladi.

Bölgede ilkbahar kendini yeni yeni göstermeye basladi.

Arilarin ilk faydalanacagi meyve bahçeleridir. Bölgede görülen yagislarin ileride aricilar üzerinde olumlu yansimasi olacaktir. Çünkü aricilik faaliyetine baktigimiz zaman doga temasli faaliyettir. Doganin bu sektöre yüzde 75 gibi katkisi bulunmaktadir. Doga ne kadar zengin olursa, aricilik faaliyeti de zengin ve güçlü olur. Bizim temennimiz bu yagislarin olumlu yansiyacagi yönündedir. Yagislarin da önümüzdeki haftalarda devam edecegi bildirilmektedir. Olumsuz ekstrem bir olay gelismedigi sürece bu yagislarin dogaya çok büyük bir katkisi olacaktir. Bu katki da bizim aricilik sektörüne olumlu yansiyacaktir. Yagislar sele dönecek bir durum olusturmadigi sürece aricilar açisindan olumlu bir bahar bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA