Türkiye'nin En Büyük Savas Gemisi Deniz Kuvvetleri Komutanligi'na Teslim Ediliyor

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Türkiye’nin en büyük savas gemisi olma özelligi tasiyan TCG Anadolu’nun pazartesi günü Deniz Kuvvetleri Komutanligi’na teslim edilecegini açikladi.

Türkiye'nin En Büyük Savas Gemisi Deniz Kuvvetleri Komutanligi'na Teslim Ediliyor
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) tarafindan Deniz Kuvvetleri Komutanliginin ihtiyaçlari dogrultusunda yürütülen MILGEM Projesi’nin devami niteligindeki istif sinifi firkateynler kapsaminda üç yeni firkateynin yapimi için Ankara’da sözlesme imzalandi. Üç farkli tersanede es zamanli olarak 36 ayda insa edilip donanmanin hizmetine verilecek olan gemilerin imza törenine Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir’in yani sira STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Sedef Tersanesi Icra Kurulu Baskani ve TAIS Yönetim Kurulu Baskani Metin Kalkavan, Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Baskani Süalp Ömer Ürkmez, Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Baskani Demir Kologlu ile savunma sektörü temsilcileri katildi.



“Anadolu gemimizin Deniz Kuvvetleri’ne teslim törenini yapacagiz”

Türkiye’nin en büyük savas gemisi olma özelligi tasiyan TCG Anadolu’nun teslimatina iliskin konusan Demir, “Pazartesi günü Anadolu gemimizin Deniz Kuvvetleri’ne teslim törenini yapacagiz. Bu projelerle sadece yerli savunma sanayimizi kalkindirmakla kalmiyoruz. Ülkemize maddi kazançlar da saglamis oluyoruz. Bu konuda da yükleyicilerimiz ve diger sistem üreticileri gerçekten ellerinden gelenin en iyisini yaptilar. Bu tabii onlar için de bir antrenman tabiri caizse, çünkü böyle iddiali rakamlarda proje yaptiklarinda yurt disinda ihraç imkanlari ortaya çiktiginda da oradaki marjlarini son derece artirabilecek duruma geliyorlar” açiklamasinda bulundu.

“Ege’de, Dogu Akdeniz’de hakli mücadelemiz var”

Türkiye’nin denizlerde olan varligina dikkati çeken Demir, mavi vatan kavraminin çok önemli oldugunu dile getirerek, “Ege’de, Dogu Akdeniz’de hakli mücadelemiz var. Bu mücadeleleri ancak ve ancak mavi vatanda güçlü olarak sürdürebiliriz. Mavi vatanda gücümüz de bu yerli, milli sistemlerimiz olacak. Gemilerimizin sadece kendileri degil, içerisindeki bütün sistemlerin yerli olmasi bizim için çok büyük avantajlar sagliyor olacak. Deniz filomuzu yenilemeye, gelistirmeye devam edecegiz. MILGEM’ler bir adim. Insallah daha yeni projelerimiz de geliyor olacak. Bu yil yine teslimatlari görecegiz. I sinifi firkateynimizin, besinci bir gemimizin teslimini görecegiz” ifadelerini kullandi.

Projede emegi geçenlere tesekkür eden Demir, konusmasina söyle devam etti:

“Proje hizi açisindan da 36 ay iddiali bir süre dedik. Ama zaten meseleye iddiali basladigimizin bir göstergesi olarak da icra komitesi kararindan hemen hemen dört ay sonra sözlesmeyi imzalamak da aslinda savunma sanayimizde artik yeni bir moda geçtigimizin bir isareti.”

Törende ayrica dalgiç tespit sonari (DTS) Aras-2023’ün yapilacak MILGEM’lere teslimati için de sözlesme imzalandi. TCG Anadolu’da aktif olarak kullanilan ve MILGEM 6,7 ve 8’inci gemilerde de toplamda üç adet olarak kullanilacak olan Aras-2023, yerli ve milli platformlari su altindan gelebilecek tüm dalgiç tehditlerine karsi korumayi amaçliyor.

MILGEM I Sinifi Firkateyn Projesi

Yapisi itibari ile ada sinifi korvetlerden farkli özelliklere sahip olan MILGEM I Sinifi Firkateyn Projesi, üzerinde tasiyacagi silah elektronik sistemlerin büyük oranda yerli üretim olmasi sebebiyle Türk savunma sanayii adina kritik bir önem tasiyor. I sinif firkateynler, denizalti savunma, su üstü ve hava savunma harbi yetenekleri, ileri karakol faaliyetlerinin icrasi, kesif, gözetleme, hedef tespit, teshis, tanima ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor. Ada sinifina göre silah sistemlerinde yapilan donanim degisikligi ve ilaveler nedeniyle boyu 10 metre uzatilmis olan ilk milli firkateynler, 3 bin 100 ton desplasman, 113 metre uzunluk ve 14,4 metre genislige sahip. MILGEM I sinifi firkateyn, ada sinifi korvetlerden hava savunma güdümlü mermiye sahip olma kabiliyeti ile de farklilasiyor.
Kaynak: İHA