Türkiye'nin Elektrikte Kurulu Gücünün Yüzde 54'Ü Yenilenebilir Enerjiden

Enerjide disa bagimliligi azaltmak için çok sayida projeyi devreye alan Türkiye, bölgesinde kilit rol oynamaya hazirlaniyor. Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü 104 bin megawati asarken bu gücün yaklasik 56 bini yenilenebilir enerjiden geliyor. 2023’de yenilenebilir enerjide 2 bin megawatt kapasite artisi beklenirken, günes enerjisi sistemleriyle afetlerde enerji kesintilerinin de önüne geçilmesi amaçlaniyor.

Türkiye'nin Elektrikte Kurulu Gücünün Yüzde 54'Ü Yenilenebilir Enerjiden


Rusya, Ukrayna savasinin ardindan dünyanin gündeminde ilk siralara yerlesen ’enerji verimliligi ve yönetimi’, enerjinin gelecegini önemli bir konuma tasidi. Enerjide disa bagimliligi azaltmak için bu alanda çok sayida projeyi devreye alan Türkiye, bölgesinde kilit rol oynamaya hazirlaniyor.

Uluslararasi enerji sektörünün bir araya geldigi etkinliklerden birisi konunumda yer alan ICCI 27’inci Uluslararasi ve Çevre Fuari ve Konferansi, enerjide yeni isbirlikleri için ulusal ve uluslararasi enerji sirketlerini Istanbul’da bir araya getirecek. Fuar, bu yil 24-26 Mayis tarihleri arasinda Istanbul’da yapilacak.

Fuar öncesi düzenlenen toplantida sektörün önemli STK’lari bir araya geldi. ICCI Icra Kurulu Baskani ve Türkiye Kojenerasyon Dernegi (Kojentürk) Baskani Yavuz Aydin, Enerji Yatirimcilari Dernegi (GÜYAD) Yönetim Kurulu Baskani Cem Özkök, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birligi (TÜREB) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Erinç Kisa ve Uçak ve Uzay Fakültesi Ögretim Görevlisi ve TG EXPO Fuarcilik Genel Müdürü Cem Senel’in katildigi toplantida gündemin önemli konularindan olan dogal afet kosullarinda enerji arz güvenligi ile ilgili bilgiler verildi.

Toplantida rüzgar, hidrojen ve günes enerjilerinde son gelismeler de anlatildi.

"Türkiye’nin 104 bin megawati asan kurulu gücünün yaklasik 56 bini yenilenebilir enerjiden geliyor"

Türkiye’de kurulu gücün 56 bin megawatinin yenilenebilir enerji tesislerinden geldigini söyleyen Yavuz Aydin, “350 milyar TL’ye çikarilan Kredi Garanti Fonu olumlu bir gelisme ve yatirimlarin gelistirilebilmesi için bir an önce kullandirilmaya baslanmasi gerekiyor. Türkiye artan enerji ihtiyacini karsilayabilmek için 2053 net sifir komisyon hedefinde yenilenebilir enerjiye yatirim yapmak zorundadir. Türkiye’nin 104 bin megawati asan kurulu gücünün yaklasik 56 bini yenilenebilir enerjiden geliyor. 2023’de yenilenebilir enerjide 2 bin megawatt kapasite artisi bekliyoruz ama yeterli degil, 2024, 2025’de bu hedefleri yatirimlarla büyümeliyiz” seklinde konustu.



Aydin, “Enerjide küresel dönüsüm dalgalari Türkiye’nin cari açigindaki önemli kalem olan enerji faturasini düsürmeye yönelik politikalarda revizyonlar yapilmasina yol açti" dedi.



Dogal afetlerin enerji arz güvenligi yönünden her zaman tehdit olusturdugunu aktaran Aydin, "Ülkemizde yasanan afetten dolayi elektrik ve dogalgaz iletimi büyük ölçüde hasar gördü. Bu afetlerde enerji iletiminde problem yasanmamasi için akilli sebekelerin kullanilmasi öngörülüyor. Bu sekilde hasar minimize edilerek çok genis bir alana yayilmiyor" diye konustu.



Türkiye’nin elektrik kurulu gücündeki artisa dikkat çeken Aydin, su bilgileri verdi: "Ülkemizin elektrik kurulu gücü 2022 yili sonunda 103.800 megawata ulasirken, bunun içinde yenilenebilir payi yüzde 54 oldu ve artik bu oranin her yil yenilenebilir lehinde artacagi kesinlesti. Enerji depolama ve hibrit santrallere yönelik artislar, yesil hidrojen üretimi, elektrikli araçlardaki hizli dönüsüm ülkemizin enerji politikalarinda ve enerji altyapisinda ciddi düzenleme ve yatirimlara yol açti.

"Günes santralleri bir afette hemen kurulabilecek en pratik ve ucuz enerji kaynagidir"

Dünyada enerji yatirimlarinin hizla planlanarak uygulamaya geçtigini söyleyen Cem Özkök ise "Deprem bölgesinde günes enerjisi santralleri kurduk. Günes santralleri muhtemel bir afette hemen kurulabilecek en pratik ve ucuz enerji kaynaklarindandir. Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 103.800 seviyesine ulasti. Bu gücün büyük bir kismi dogalgaz ve kömürden saglaniyor. 11 gigawatt’i rüzgardan, 10 gigawatt’i günesten, 1,6 gigawatt’i da jeotermalden saglaniyor. 31 gigawatt’i da HES’lerden saglaniyor" dedi.

Kaynak: İHA