Tazelenme Ögrencilerinde Staj Heyecani

Akdeniz Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesinde staj dönemi basladi. 60 yas üzeri 50 ögrenci farkli kurumlarda isbasi yaparak tecrübelerini paylasmaya basladi.

Tazelenme Ögrencilerinde Staj Heyecani
Akdeniz Üniversitesi bünyesinde dogan ve Türkiye’ye yayilan Tazelenme Üniversitesi projesi, ögrencilerine sundugu gelisim imkanlarini her geçen gün daha da artiriyor. Tazelenme Üniversitesi bünyesinde egitim alan ögrencilere son olarak mezun olmadan önce Antalya Valiligi, Antalya Büyüksehir Belediyesine bagli kurumlarda staj yapma imkani saglandi. Tazelenme Üniversitesi 4. sinif ögrencileri mezun olmadan önce 4 aylik süreyle belirlenen yerlerde staj yapacaklar. Staj sayesinde tazelenme ögrencileri is hayatindaki bilgilerini tazeleyip yeni tecrübeler edinirken, kendi çalisma alanlari ile ilgili tecrübeleri de kurum yetkilileri ile paylasma firsati bulacaklar.

“Türkiye’ye örnek oldu”

Dünya nüfusunun hizla yaslandigina deginen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, bu nedenle 60 yas üstü kusaklara yönelik çalismalarin çok önemli oldugunu vurguladi. Akdeniz Üniversitesinin bu anlamda Türkiye’ye örnek çalismalara imza attigini vurgulayan Rektör Özkan, “Tazelenme Üniversitesi Türkiye’de ilk ve örnek oldu. 2016 yilinda bu uygulama baslamisti. Su anda 320 ögrencimiz var. Ögrencilerimiz de çok memnun” ifadelerini kullandi.

“Çift tarafli kazanim”

Staj programina da ögrencilerin büyük ilgisi oldugunu anlatan Rektör Prof. Dr. Özkan, “Staj programi için Büyüksehir Belediyesi, Saglik Il Müdürlügü, Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdürlügü ile is birligi yaptik. Antalya Valiligimiz ve Büyüksehir Belediyemize tesekkür ediyoruz. Insanlarin en verimli, tecrübelerinin dorugunda oldugu bu yasta kenara çekilmemeleri, bu tecrübelerini aktarmalari çok kiymetli. Bu anlamda staj programimizda iki tarafli bir kazanim. Ögrencilerimizin tecrübeleri bile yeterli. Hem kurumlara tecrübelerini aktaracaklar hem de onlara da bir hayat enerjisi gelecek elbette” diye konustu.



“50 ögrenci staja basladi”

Staj uygulamasi hakkinda bilgi veren Yaslilik Çalismalari Arastirma ve Uygulama Merkez Müdürü (YAÇUMER) ve Gerontoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Ismail Tufan da 60+ Tazelenme Üniversitesi 4. sinif ögrencileri için staj programi baslattiklarini ve bu yil 50 ögrencinin staja basladiklarini söyledi.

Prof. Dr. Ismail Tufan, “Geçmis dönemde sahip olduklari mesleki tecrübelerini burada halihazirda is hayatinda bulunan genç yöneticilerle paylasacaklar ve kendileri de tekrar is hayatinda yasamin içerisinde bulunacaklar. Böylece stajdan elde ettikleri bilgileri daha sonra bir rapor halinde bizlere sunacaklar. Tazelenme Üniversiteleri gönüllü ögretim üyeleri bu çalismayi uygun görürse staji basariyla tamamlamis olacaklar. Staj sürecinde ögrencilerimiz haftada 4 gün 4 saat çalisacaklar. Bu sekilde elde ettikleri tecrübeleri bir sonraki ögrenci arkadaslarina aktaracaklar. Staj yapmak istemeyenlere de tez bitirme önerileri veriyoruz. Farkli konularda onlar da tez hazirlayacaklar” dedi.



“Tazelenme ögrencileri memnun”

Ögrencilerin staj uygulamasindan çok memnun oldugunu ifade eden Prof. Dr. Ismail Tufan, “Özellikle yaslanma ve yaslilik sürecinde toplumumuzdaki genel kani yasliliklarin birçok kayiplarin meydana geldigi yönündedir. Bunun dogru olmadigini sadece kayiplar degil ayni zamanda kazançlarin da oldugunu göstermek istiyoruz. Bu da önemli bir kazanç. Yaslilarimiz özellikle 60+ Tazelenme Üniversitesi ögrencilerimiz bu konuda çok mutlular. Bu stajdan hem bildiklerini geri aktarma hem de yeni bilgileri ögrenme firsati yakaliyorlar. Öncelikle sahip olduklari yeterlilikleri koruyorlar yeni yeterlilikler kazaniyorlar. Kriz durumlarini sevk ve idare edebiliyorlar. Bunun yaninda sosyal iliskilerini gelistirme firsati buluyorlar bu da son derece kiymetli” seklinde konustu.



“Demografik fay hatti benzetmesi”

Nüfusun yaslanmasi konusunda önlem alinmadiginda hanelerdeki yaslilarin sorunlarinin artacagini vurgulayan Prof. Dr. Ismail Tufan, bunun da ileride demografik açidan fay hattinin kirilmasina yol açacagini söyledi.

Prof. Dr. Tufan, “Ülkemiz çok önemli bir demografik fay hattinin kirilma tehlikesi ile karsi karsiya. Nüfusumuz yaslaniyor. Yasli nüfusumuzun gelecekteki beklentilerine, ihtiyaçlarina uygun çözümler bulmamiz gerekiyor. Gerontoloji bölümünün üstüne düsen görev budur. Bizler de bu görevi cani gönülden üstlenmeye haziriz. 60+ Tazelenme Üniversitesinin bu programi gerçekten çok büyük bir soruna merhem olabilecek bir nitelikte” ifadelerini kullandi.

“Mesleki birikimlerini aktariyorlar”

Antalya Büyüksehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlügünde staj yapan Tazelenme Üniversitesi 4. sinif ögrencisi Osman Yanikara, staj uygulamasini çok iyi buldugunu belirtti.

Daha önce de tarimla ilgilendigini bu isin egitimlerini aldigini belirten Yanikara, “Burada stajyerlik yapiyoruz. Ben önce tarimla ugrasiyordum ziraat teknisyeniydim. Ondan sonra ögretmen oldum. Tarim bölümünü bitirdim. Gittigim bütün okullarda tarim ormanlari kurdum, çiftçilere yardimci oldum. Simdi Tazelenme Üniversitesine hem de tarim ilçede kurslara gidiyorum. Staj uygulamasini çok iyi buldum. Personel bize çok yakinlik gösterdi. Bizim hepimizin bir tecrübesi var burada hepimiz bu isi gönüllü yapiyoruz, severek yapiyoruz. Tecrübelerimizi paylasiyoruz. Personele de yardimci oluyoruz tecrübelerimizi aktariyoruz. Bu yüzden onlara faydamizin olduguna inaniyoruz. Bunu yapanlara da üniversiteye de ayrica tesekkür ederiz” dedi.



“Bilgi alisverisi yapiyoruz”

Antalya Il Saglik Müdürlügü Konyaalti Saglikli Hayat Merkezinde staj yapan Tazelenme Üniversitesi 4. sinif ögrencisi Ernur Kayaöz, “Staj yapmak için burayi çok merak ediyordum gelip geçerken. O yüzden burayi tercih ettim. Burada çesitli birimler var oralarla görüs alisverisi yapiyoruz. Gayet güzel geçiyor. Burada olmaktan memnunum. Iyi ki Tazelenme Üniversitesi ile tanismisim, bu okula devam etmisim. Bu yönden çok mutluyum. Her ne kadar sosyal hizmetlerden emekliyim saglikla ilgili bilgimiz var desem de çok fazla isin içinde degildim. Huzurevinde çalistim, hastanede çalistim ama staj yaptigim yerde neler oluyor, insanlara nasil yardimci olunuyor merak ediyordum. Iki gündür görüyorum. Bizim yasimizdaki insanlar için mamografi bunlarin burada yapildigini arkadaslarima duyurmak isterim. Sigara birakma birimi, çocuk sagligi, psikolog, diyetisyen, kanser arastirma birimleri var. Bunlarin hepsi bizim yasimizdaki insanlar için gerekli. Bunlarin hiçbirini bilmiyordum. Iyi ki bu staj olayi var bize de böyle bir imkân sunuldu” ifadelerini kullandi. Staj yerinde bilgi alisverisi yaptiklarini belirten Kayaöz, “Kendi bildiklerimi buradaki arkadaslara aktarmak istiyorum onlarin bilgilerini de ben almak ve etrafima yaymak istiyorum” dedi.



“Burada ögrendiklerimizi yakinlarimiza aktariyoruz”

Büyüksehir Belediyesi Alzheimer Hasta ve Hasta Yakinlari Bulusma Merkezi "Mavi Ev"de staj yapan Tazelenme Üniversitesi 4. sinif ögrencisi Birsen Merih de, Tazelenme Üniversitesinde okudugu için mutlu oldugunu ifade etti.

Merih, “Staj için Mavi Ev’e geldik. Burayi uzaktan görüyorduk içerigini bilmiyorduk. Gelince çok daha iyi tanimis olduk. Sadece bakima muhtaç yaslilar olarak görüyorduk. Kendi ihtiyacini giderebilen, el isi yapabilenlerin oldugu çok güzel bir yer oldugunu ögrendik. En azindan bunu yakinlarimizla da paylasarak yakinlarimizi da haberdar ederek faydali olacagini düsünüyorum. Stajin önce böyle olacagini zannetmemistik bizim için çok verimli ve güzel oldu. Çok insan tanidik. Çok memnununuz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA