Sultanhisar'da Üreticilere Kestane Egitimi Verildi

Kestane üretiminde birinci sirada yer alan Aydin’da, özellikle kestane dal kanseri üreticilerin korkulu rüyasi olurken, Sultanhisar ilçesinde üreticilere hastalik ve zararlilar konusunda egitim verildi.

Sultanhisar'da Üreticilere Kestane Egitimi Verildi


Türkiye kestane üretiminin üssü olarak bilinen Aydin’da, yapilan birçok çalismaya ragmen hala bir çare bulunamayan kestane dal kanseri üreticilerin korkulu rüyasi olmaya devam ediyor. Gerek kuraklik gerekse yillardir çaresi bulunamayan kestane dal kanseri nedeniyle yeni dikimlere ragmen agaçlar kurumaya devam ederken, Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü koordinesinde de çalismalar devam ediyor. Ekipler, gerçeklestirdikleri çalismalar ile kestanedeki hastalik ve zararlilara karsi hem önlem aliyor hem de düzenledigi egitimlerle üreticileri bilgilendiriyor. Bu çerçevede Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri Sultanhisar ilçesinde egitim gerçeklestirdi. Kestanede hastalik ve zararlilar konusunda verilen egitimlerde üreticiler ‘Kestane Yetistiriciligi, Kestane Kanseri, Kestane Gal Arisi’ gibi konularda bilgilendirildi. Hastalik ve zararlilarin taninmasi ile mücadele yöntemlerinin de anlatildigi egitimde, sunum yapilarak gerekli bilgilendirmeler yapildi.,

Konu ile ilgili Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nden yapilan açiklamada “Ilimizde kestane yetistiriciligi 78 bin 249 dekar alanda yapilmakta olup, 23 bin 439 ton üretim gerçeklesmektedir. Ilimiz kestane üretim alani ve üretim miktari olarak ülkemizde 1. sirada yer almaktadir. Kestane ilimizin belli bölgelerinde en önemli ürün olup pek çok çiftçinin ana geçim kaynagini olusturmaktadir. Sultanhisar ilçemizde kestane üretiminin yogun olarak yapildigi yerlerden biridir. Kestane hastalik ve zararlilari konularinda Sultanhisar ilçesi Incealan Mahallesi’nde egitim toplantisi gerçeklestirilmistir. Il Müdürlügümüz ve Aydin Incir Arastirma Enstitüsü konu uzmanlarinca ‘Kestane Yetistiriciligi, Kestane Kanseri, Kestane Gal Arisi’ ile diger kestane hastalik ve zararlilari, bu hastalik ve zararlilarin taninmasi ile mücadele yöntemleri konularinda sunum yapilarak gerekli bilgilendirmeler yapilmistir. Ayrica önemli incir hastalik ve zararlilari hakkinda da bilgi verilmistir. Katilimin yüksek oldugu egitimde degerlendirmeye yönelik soru ve cevaplardan sonra üreticilere kitapçik, brosür ve lifletler dagitilarak egitim sonlandirilmistir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA