Kitaphane'de Kutsal Emanetler Konusuldu

Kocaeli’nin Basiskele ilçesinde Kitaphane Kültür Söylesilerinde konusan Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükasçi, “Yavuz Sultan Selim tarafindan Misir’dan Istanbul’a getirilen sonraki dönemlerde de sayisi sürekli artarak paha biçilmez bir hazine haline gelen ‘Kutsal Emanetler’ 500 yildir korundugu ve sergilendigi Topkapi Sarayi’ndaki Has Oda’da Ramazan ayinda daha çok ziyaretçi çekiyor” dedi.

Kitaphane'de Kutsal Emanetler Konusuldu
Basiskele Belediyesi’nin “Kitaphane Kültür Söylesileri” programlari çerçevesinde tarih ve edebiyat alaninda uzman sahsiyetler, vatandaslarla bulusmaya devam ediyor. Kitaphane’de gerçeklestirilen programa dün aksam Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükasçi’nin “Kutsal Emanetler” konulu söylesisi ile katildi.

Tarihçi-Yazar Volkan Senel’in moderatörlügünde gerçeklestirilen söyleside Küçükasçi, Islam dini için çok degerli olan ve Topkapi Sarayi’nda muhafaza edilen Kutsal Emanetler’in tarihi serüvenini ve önemini anlatti.

“Yavuz Sultan Selim, Istanbul’a getirdi”

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed basta olmak üzere birçok peygamberin ve sahabenin esyalarinin yer aldigi kutsal emanetler üzerine önemli bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükasçi, “Bir kismi ilk defa Yavuz Sultan Selim’in Misir üzerine yaptigi seferden sonra Istanbul’a getirilen kutsal emanetlerin, bir bölümü de daha sonra Fahreddin Pasa tarafindan Istanbul’a getirtildi. Ingilizler’e karsi Mekke ve Medine’yi kahramanca savunan ve bu emanetleri yabancilarin eline geçmemesi için akillica bir hamleyle Istanbul’a gönderen Fahreddin Pasa kutsal emanetlerin Topkapi Sarayi’nda güvende olmasini sagladi” diye konustu.



“500 yildir korunuyor”

Kutsal emanetlerin 500 yildir korunduguna deginen Küçükasçi, “Yavuz Sultan Selim tarafindan Misir’dan Istanbul’a getirilen sonraki dönemlerde de sayisi sürekli artarak paha biçilmez bir hazine haline gelen ‘Kutsal Emanetler’ 500 yildir korundugu ve sergilendigi Topkapi Sarayi’ndaki Has Oda’da Ramazan ayinda daha çok ziyaretçi çekiyor. Hz. Muhammed’in hirkasi, sakali, Uhud Savasi’nda kirilan disinin saklandigi mahfaza, ayak izi, mektuplari, oku ve kilici, su içtigi kabi, Hz. Ibrahim’in tenceresi, Hz. Musa’nin asasi, Hz. Davud, Hz. Ali, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer’in kilici, Hz. Yusuf’un cübbesi, Hz. Fatma’ya ait gömlek, hirka, seccade ve sandik gibi Peygamber asrinin kokusunu ve bereketini bugüne tasiyan yüzlerce emanet, Topkapi Sarayi Kutsal Emanetler Dairesi’nde sergileniyor” dedi.

Program sonunda Prof. Küçükasçi’ya Basiskele Belediye Baskani Yasin Özlü adina Türk Bayragi motifli bir plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA