Isotun Fiyati Iki Katina Çikti

Sanliurfa’nin vazgeçilmez sofra lezzetleri arasinda yer alan tescilli ürünü isotun fiyati üretiminin azalmasi nedeniyle iki katina çikti. Deprem ve sel nedeniyle turistlerin fazla gelmemesi ise fiyatlarin daha da yükselmesini engelledi.

Isotun Fiyati Iki Katina Çikti
Yemeklerin vazgeçilmez lezzeti olan isot, agizlari yaktigi gibi bu sene cepleri de yakmaya basladi.

Sanliurfa’nin tescilli ürünü isotta bu yil üretim azalinca fiyatlar firladi. Geçen sene 100 liraya satilan ev yapimi isotun fiyati bu yil 200 liraya kadar çikti. Ayni sekilde geçen yil 60 liraya satilan fabrika üretimi isotun fiyati ise 120 liraya ulasti.

Fiyatlarin tarladaki üretimin düsmesi nedeniyle arttigini söyleyen isletmeci Mehmet Catin, “ Geçen sene fabrika yapimi isotlarin kilosunu 50 ile 60 lira arasinda satiyorduk. El yapimi olanlarin kilosunu ise 100 ile 120 lira arasinda satiyorduk. Bu sene fiyatlar iki kat artti. Mesela fabrika üretimi isotlarin kilosunu bu yil 100 ile 120 lira arasinda satiyoruz, el yapimi olanlarin fiyati ise 150 ile 200 lira arasinda degisiyor” dedi.



Üretim olmayinca fiyatlar artti

Fiyat artisinin nedenlerini de belirten Catin, “Geçen sene üretim fazlaydi, bu sene üretim yok. Kimse bu sene bir sey üretmedi. Üretim olmayinca da fiyatlar artiyor” ifadelerini kullandi.

Deprem ve sel fiyatin daha da yükselmesini engelledi

Deprem ve sel nedeniyle turistlerin bölgeye gelmedigini bunun da fiyatlari etkiledigini söyleyen Catin, “Bir de böyle bir durum var, eger deprem ve sel olmasaydi fiyatlar 250 - 300 liraya kadar yükselebilirdi. Deprem oldugundan dolayi piyasa durdu, yabancilar gelemiyor, müsterilerimiz disaridan gelemiyor. Onlarda biraz korku var” seklinde konustu.



Yillik 2 bin ton satis

Sanliurfa’da yillik yaklasik 2 bin ton isot satisi gerçeklestirildigini söyleyen Catin, “Biz yilda 20 ile 30 ton arasinda isot satiyoruz. Bu sene fiyatlarin artmasindan ve depremden dolayi yari yariya satis gücümüz düstü. Yilda 2 bin ton isot Urfa’dan dünyanin her yerine ihraç ediliyor” dedi.



Yilda 30 kilo tüketiyorlar

Bu yil geçen seneye göre daha az isot aldiklarini söyleyen müsteri Halil Yildi, “Azar azar aliyoruz çünkü fiyat eskiye göre yüksek. Geçen sene 70 - 80 liraya aliyorsak bu sene 120 - 130 - 250 liraya kadar kilosu. O yüzden azar azar aliyoruz. Normalde bizim aile 10 kisilik. Normalde 30 kilo aliyorduk, bu sene 15 kilo alabildik. Geçen sene 80 lirayken bu sene 250 liraya kadar çikinca ancak o kadar aliyoruz. Biz Urfaliyiz, tüketiyoruz. Sofrada en çok tükettigimiz biberdir zaten. Bir de 10 kisilik aile, 30 kilo ancak yetiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA