Eyüpsultan'da Ramazan Sohbetlerine Devam Ediliyor

Eyüpsultan Belediyesi, Ebu Eyyub El Ensari’nin diyari Eyüpsultan’da vatandaslara Ramazan Ayi’nin coskusunu yasatmak ve bu mübarek ayin maneviyatina uygun olarak geçirebilmeleri için birbirinden özel etkinliklere imza atiyor. Teravih namazi sonrasi ise Zal Mahmut Pasa Külliyesi’nin avlusunda kültür, sanat, tarih ve edebiyat dünyasinin önemli isimleri Ramazan Sohbetlerinde vatandaslarla bir araya geliyor.

Eyüpsultan'da Ramazan Sohbetlerine Devam Ediliyor
Zal Mahmut Pasa Külliyesi’nin tarihi ve manevi atmosferinde gerçeklestirilen Ramazan Sohbetlerinin konugu siyaset bilimci, sair ve yazar Savas S. Barkçin oldu.

“Akil diye Bati’nin nefsini örnek almaya basladik"

“Kalbin Akli” konulu söyleside “Akil devreden çikinca kalpte bir ise yaramiyor. Akil dedigin sey oynak birseydir” diyen Barkçin, sözlerine söyle devam etti:

“Kalp ile aklin birbirinden koparilmasi, akil bunu gerektiriyor. Dünyada kimin gücü varsa biz de ayni sekilde yapalim, faiz mi aliyorlar biz de alacagiz, sik kiyafet mi giyiyorlar biz de onu giyelim. Aci bir seydir bu kendinden uzaklasma, kendini unutma, saskinlik aymazlik maalesef katmerlenerek devam etti. Akil devreden çikinca kalp de bir ise yaramiyor. Akil dedigin sey oynak bir seydir. Dogrudan istikamet bildirmez. Akil dogrulugun güvencesi olsaydi Ebu Cehil akilsiz bir adam miydi? Çok zeki bir adamdi, hatta entel bir adamdi. Ebu Cehil okuma yazma bildigi gibi iki üç tane lisan bilir, Tevrat, Incil okumus birisiydi. Nitekim lakabi neydi Araplar arasinda Ebu’l-Hakem idi, yani hikmetlerin babasiydi. Ebu Cehil ismini koyan Peygamber Efendimizdir. Cehaletin babasi, çünkü küfrün babasi; cehil asil küfür demektir. Allah’tan yüzünü uzaga dönmek demek. Ebu Cehil de, Hitler de, batili liderler de çok akilli ama dogrular mi? Iyi insanlar mi, güzel insanlar mi? Demek ki akil kalbe iman geldikten sonra asil isini yapmaya basliyor. Bu neye benzer önüne elmas yigini yigilmis bir kömürcünün elmasin ne oldugunu bilmeden onu sobada yakmaya çalismasina benzer. Dünyada iki tane din var birisi Islamdir, digeri de nefsaniyet dinidir. Nefsin ne emrediyorsa onu yapar. Akil diye diye Bati’nin nefsi aklini örnek almaya basladik."

Programin sonunda kitaplarini imzalayan Savas S. Barkçin’e Eyüpsultan Belediye Baskani Deniz Köken adina sahneye gelen Kültür Isleri Müdürü Irfan Çalisan, katilimlarindan dolayi tesekkür ederek, Gravürlerde Eyüpsultan kitabini hediye etti.
Kaynak: İHA