Adana'da Depremzedelere Yönelik 'Kadin Yasam Merkezi' Kurulacak

Adana Büyüksehir Belediyesinin çok sayida kurum ve kurulusla, sorunlarin tespiti ile çözümü için yogun mesai harcadigi, görüsmeler gerçeklestirdigi Kadin Yasam Merkezi üzerine çalistigi bildirildi.

Adana'da Depremzedelere Yönelik 'Kadin Yasam Merkezi' Kurulacak
Adana Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskanliginin, KÖVED is birliginde, Adana’da depremden zarar görenlere ve deprem bölgesinden gelenlere destek vermek amaciyla çesitli güçlenme çalismalari yapmak üzere Kadin Yasam Merkezi kurulmasi için çalisma baslattigi belirtildi. Çalismanin planlayicisi kadin koalisyonu, Türkiye genelinde çesitli alanlarda kadin çalismalari yürüten dernek, vakif, kooperatif ve gruptan olusan 150 bilesenli ve 20 yildir çalismalarina devam eden bir platform oldugu kaydedildi. Kahramanmaras merkezli depremler sonrasinda afet bölgesinde ihtiyaçlari ve kaynaklari bulusturmak üzere kadin koalisyonu Afet Koordinasyon Agi kuruldugu, yol haritasinin belirlendigi, afet alaninda destek çalismalari ve savunuculuk gruplari olusturuldugu ifade edildi.

Bu süreçte “Kadin Yasam Merkezi Uygulama Modelleri” de gelistirildigi, Ilk Kadin Yasam Merkezinin Adana’da kurulmasinin planlandigi aktarildi. Adana Büyüksehir Belediyesinin ortakliginda kurulacak merkezde, mevcut hizmet alanlarinin kapsayicilik ve kadinlarin ihtiyaçlari gözetilerek degerlendirilmesi ve bu alanlarin merkez içerisinde düsünülen fonksiyonlarla desteklenerek kapsayiciliginin ve ihtiyaca cevap üretme kapasitesinin arttirilmasi hedeflendigi duyuruldu.

Belediyeden yapilan açiklamada:" Kadin Yasam Merkezleri araciligiyla, depremzede kadinlarin temel ihtiyaçlara, ekonomik, istihdam ve sosyal destege erisimini saglamak, afet acil durumlarinda kadinlarin maruz kalabilecegi sikintilara karsi koruyucu ve önleyici çalismalarin yapilmasi, dayanisma ve sosyallesme ortamlarinda bir araya gelmeleri ayni zamanda çamasir yikama ve dus ihtiyaçlarini giderecek mekanlarin da kurulmasi tasarlaniyor. Merkezde yapilacak çalismalari planlamaya destek olmasi açisindan Adana Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi Baskanligi, KÖVED temsilcilerinden olusan bir grup tarafindan 30-31 Mart tarihleri arasinda Hatay ve ilçeleri ile İçel’de çesitli gözlem ve görüsmeler gerçeklestirildi.

30 Mart 2023 tarihinde İçel Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskanligindan kentin göç durumuna iliskin bilgi alindi. İçel Barosu’ndan yöneticiler ve avukatlar ile İçel Günebakan Kadin Dernegi ile bir araya gelinerek, deprem felaketinde hak ihlallerinin önüne geçilmesi, konusunda görüs alisverisinde bulunuldu. 31 Mart 2023 tarihinde, Hatay merkezde hizmet sunan Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) yetkilileri ve Hatay Deprem Dayanismasi, TTB, SES, Kadin Örgütleri, Samandag’da, Samandag Kadinlari Dayanisma Dernegi ve çadir kentler ziyaret edildi. Samandag’da farkli inanç gruplari ile görüsülerek bu süreçte yasadiklari zorluklar konusunda durum tespiti yapilmaya çalisildi.

Bodrum Belediyesi tarafindan Arsuz’da kurulan “Bodrum-Arsuz Kardeslik Kenti” ziyaret edilerek depremden sag kalanlar ve hizmet sunucular ile görüsmeler yapildi"denildi.

Görüsmelere Adana Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi Baskani Ayten Dolançay, Sosyolog Elif Uras, KÖVED Baskan Yardimcisi Kadem Dogan, kadin koalisyonu adina Ilknur Üstün, Gül Erdost, Nurcihan Temur, Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Biyoistatistik ve Tibbi Bilisim Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Gülsah Seydaoglu ve tip fakültesi ögrencilerinin katildigi belirtildi.
Kaynak: İHA