Manisa Kurtulus Müzesi'nin Temeli Atildi

Manisa Büyüksehir Belediyesi tarafindan hizmet binasi yan tarafinda insasina baslanan ve Cumhuriyet’in 100. yilinda Manisa’ya kazandirilmasi hedeflenen Kurtulus Müzesi’nin temeli, törenle atildi.

Manisa Kurtulus Müzesi'nin Temeli Atildi
Manisa Büyüksehir Belediyesinin Cumhuriyet’in 100. yilina özel olarak kente kazandiracagi Kurtulus Müzesi’nin temeli, törenle atildi. Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi ile baslayan törenin açilis konusmasini Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün yapti.

Kurtulus Savasi döneminde yasanan aci olaylarin unutulmamasi gerektigini belirterek sözlerine baslayan Baskan Ergün, sanli Türk tarihinin gelecek nesillere dogru sekilde aktarilmasi gerektigini vurguladi. Baskan Ergün, “Acilarin unutulmamasi; destanlarin oldugu kadar acilarin da yasandigi san ve seref dolu tarihimizi hem simdi hem de gelecek nesillere en güzel sekilde anlatmamiz gerektigine inaniyorum. Bu düsünceden hareketle Çanakkale Sehitleri Aniti ve Atatürk Sergi Salonu, Kurtulus Kahramanlari Aniti, Sarikamis Sehitleri Aniti, Gördesli Makbule Hanim Meydani gibi kalici eserleri sehrimize kazandirarak, hem atalarimizin sanli hatiralarini yasattik hem de bu topraklarin nasil vatan yapildigini hemserilerimize ve çocuklarimiza anlatmayi amaçladik” diye konustu.

Manisa’nin yakin tarihine isik tutacak 4 ciltlik önemli bir eseri kazandirdiklarini da hatirlatan Baskan Ergün, “Bunun yaninda büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Tarihini bilmeyen milletler, yok olmaya mahkumdur’ sözünün isiginda, Celal Bayar Üniversitemizden 2 profesör hocamiz ve 38 akademisyenimizle birlikte ‘Yüzüncü Yilinda Milli Mücadele Döneminde Manisa’ isimli 4 ciltten olusan önemli bir eseri ortaya çikardik. Yakin geçmisimize isik tutan bu eseri hazirlayan, degerli 2 profesör hocamiza ve birbirinden kiymetli 38 akademisyenimize bir kez daha tesekkür ediyorum” dedi.

Kurtulus Müzesi projesinin içerigi hakkinda bilgiler veren Baskan Ergün, “Bugün temelini atacagimiz Kurtulus Müzesi de yine ayni anlayisla geçmisimizi unutturmamak adina hazirlanmis, önemsedigim bir projedir. Manisa Kurtulus Müzesi projesi, Manisa halkinin Yunan isgali öncesi, sirasi ve sonrasinda yasadiklarini anlatmak amaciyla hazirlanmistir. Kurtulus Savasi dönemindeki Manisa tarihinin günümüz ve gelecek kusaklara aktarilmasini amaçladigimiz müzemizde 1919 ve 1922 yillari arasindaki olaylarin belgeleri yer alacak. Ayrica Milli Mücadele esnasinda yasananlarin somut örnekleri de sergilenecek” diye konustu.



“Manisa, tarihine sahip çikacak”

Ulu Önder Atatürk’ün mirasi olan Cumhuriyetin 100. yili anisina özel olarak Manisa Kurtulus Müzesi projesini hayata geçirdiklerini de sözlerine ekleyen Baskan Ergün, “Hedefimiz 29 Ekim 2023’te müzemizin kapilarini hemserilerimize açmaktir. Bu konuda ilgili arkadaslarimiz çalismalarini sürdürüyor. Kurtulus Müzesi ile birlikte bu bölge de adeta müzeler caddesi haline gelecek. Hizmet binamizin karsisinda yer alan Manisa Müzesi, ilk hizmet dönemimizde hayata geçirdigimiz Çanakkale Müzesi, Kurtulus Kahramanlari Aniti, Sarikamis Sehitleri Aniti ve Kurtulus Müzesi ile Manisa; tarihini en iyi sekilde bilecek ve sahip çikacaktir” diye konustu.

Her projenin bir maliyetinin ve yatirim bedelinin oldugunu ifade eden Baskan Ergün, “Basta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman atalarimizin aziz hatiralarini yasatacak olan Kurtulus Müzesi’nin de elbette bir ihale bedeli var. Ancak ben, sanli Cumhuriyetimizin yüzüncü yilinda sehrimize kazandirmayi hedefledigimiz bu projeyi paha biçilemez buluyorum. Kahraman atalarimizin, kutsal vatan topraklarinin bölünmezligi için canlarini ve kanlarini feda eden aziz sehitlerimizin, fedakar gazilerimizin isimlerini ölümsüzlestirmek, bizler için büyük bir onur ve gururdur. Bu duygularla Kurtulus Müzemizin temel atma töreninin hayirli olmasini diliyor, projenin hayata geçmesinde emegi olan Danismanim Azmi Açikdil’e, Fen Isleri Dairesi Baskanligimiza ve çalisanlarina, yüklenici firma yetkililerine, projenin çiziminde degerli katkilari olan mimarlarimiza sahsim ve hemserilerim adina ayri ayri tesekkür ediyorum” dedi.

Baskan Ergün, “Sözlerimi noktalamadan önce, bizlere ay-yildizli bayragimizin gölgesinde sanli bir vatan armagan eden basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman atalarimizi ve aziz sehitlerimizi rahmetle minnetle aniyorum. Ruhlari sad olsun. Bizler atalarimizin izinde sehrimiz ve ülkemiz için çalismaya ve onlarin aziz hatiralarini yasatmaya devam edecegiz. Hepinize tesekkür ediyorum. Sag olun, var olun. Ne mutlu Türküm diyene” dedi.

Konusmanin ardindan okunan dualar ve kesilen kurbanlar esliginde Baskan Ergün ve protokol üyeleri, temele ilk harci döken butona basti.

Törene, Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün’ün yani sira MHP Grup Baskanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Sehzadeler Kaymakami Cemal Hüsnü Çaykara, Salihli Belediye Baskani Zeki Kayda, Selendi Belediye Baskani Nurullah Savas, Sehzadeler Belediye Baskan Vekili Hasim Yener Bilir, Il Kültür ve Turizm Müdürü Ibrahim Sudak, MASKI Genel Müdürü Burak Aslay, Manisa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçinkaya, sivil toplum kurulusu temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA