Igdir Üniversitesi Iki Proje Ile TEKNOFEST 2023'Te

Dünyanin en büyük teknoloji yarismalarinin düzenlendigi TEKNOFEST 2023’ün finalinde Igdir Üniversitesinin iki projesi de yer aldi.

Igdir Üniversitesi Iki Proje Ile TEKNOFEST 2023'Te


Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin yürütücülügünde bu yil yeniden Istanbul Atatürk Havalimani’nda düzenleniyor. 102 farkli kategoride yarismalarin olacagi TEKNOFEST’te, Igdir Üniversitesinden iki proje finalde yer aldi. Igdir Üniversitesinin ‘Faj Avcilari’ takimi, ‘Biyoteknoloji ve Inovasyon’ kategorisinde “Clostridium Kaynakli Hayvan Hastaliklari Tanisinda Bakteriyofaj Tabanli Biyosensör Gelistirilmesi” adli proje ile büyük ödülü almayi hedefliyor. Takim kaptanligini doktora ögrencisi Velat Kizil’in yaptigi projenin danismanligi ise Rektör Bas Danismani Prof. Dr. Ibrahim Demirtas yürütüyor. Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakki Alma’nin da yer aldigi takimda Dr. Ögr. Üyesi Fatma Ertas Oguz, Dr. Ögr. Üyesi Medine Çotak ve Nejdet Çeri bulunuyor.

Igdir Üniversitesinin bir diger projesi ise “Tarim Teknolojileri” kategorisinde yarisiyor. Prof. Dr. Sefa Altikat’in danismanligindaki “Seralarda Otomatik Isik Siddeti Yogunlugu Kontrolüne Yönelik Yapay Zekâ Tabanli Uygulamanin Gelistirilmesi” adli projenin takim kaptanligini Ars. Gör. Hasan Kaan Küçükerdem yürütüyor. Ögr. Gör. Alper Gülbe, Ögr. Gör. Metehan Günde ve doktora ögrencisi Alperay Altikat’in da yer aldigi “Igdir Biyosistem” takiminin projesi, örtü alti üretimde yapay aydinlatma sistemleri için enerji verimli bir ünite tasarimi, kamera ile bitkinin büyüme döneminin tespiti, LDR ile günesten gelen isik miktarinin belirlenmesi ve ML ile bitkinin büyüme evresinin ve isik ihtiyacinin belirlenmesi gibi konulari içeriyor.
Kaynak: İHA