Afet Iletisimine 'Izmir' Modeli

Izmir Ekonomi Üniversites’nde (IEÜ) görevli 4 akademisyen, küresel iklim degisikliginin de etkisiyle; sel, yangin, hortum ve deprem gibi dogal felaketlerin artmasi üzerine harekete geçerek ‘afet iletisimini’ konu alan bir proje hazirladi. Afete müdahale sürecinde görev alan kurumlarin kendi aralarinda kullanacagi, örnek bir ‘iletisim modeli’ hazirlamak hedefiyle gelistirilen proje, TÜBITAK’tan 1.3 milyon lira destek almaya hak kazandi.

Afet Iletisimine 'Izmir' Modeli
Türkiye’de, afet iletisimini konu alan çalismalar arasina adini yazdiracak proje, IEÜ Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ebru Uzunoglu, Dekan Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Pinar Umul, Halkla Iliskiler ve Reklamcilik Bölüm Baskani Doç. Dr. Selin Türkel ve Yazilim Mühendisligi Bölüm Baskani Doç. Dr. Senem Kumova Metin tarafindan hazirlandi. 2 yilda tamamlanacak proje çerçevesinde IEÜ’lü ekip, öncelikle kurumlar arasinda diyalogun nasil saglandigini belirlemek amaciyla mevcut iletisim sistemlerini inceleyecek.

Bu hedef dogrultusunda ülkemizde yakin zamanda afet yasamis, 7 bölgeden toplam 10 sehre ziyarette bulunulacak. AFAD ve belediyeler dahil olmak üzere ilgili tüm kurumlarin temsilcileriyle görüsülecek. Yerel basin temsilcilerinin de degerlendirmeleri alinacak. Bunlara ek olarak, son yillarda hangi bölgede ne tür afetlerin yasandigi, genis bir sekilde analiz edilecek.

IEÜ’lü ekip, kent ziyaretlerini tamamlanip kurumlar arasindaki mevcut iletisim seklini netlestirdikten sonra, yeni olusturacagi iletisim modeline son seklini verecek. Bu süreçte, yapay zeka destegiyle çesitli görseller ve veri çalismalari yapilacak. Her bölgeye, kendi özelinde bir iletisim stratejisi kazandirilmis olacak. 6 Subat’ta yasanan Kahramanmaras depreminden önce hazirlanarak TÜBITAK’a sunulan proje, afet sonrasi döneme iliskin mevcut çalismalara büyük katki saglayacak ve yetkililere zaman kazandiracak.

Dekan Prof. Dr. Ebru Uzunoglu, Türkiye’de son yillarda yasanan dogal afet sayisindaki artisa dikkat çekti, hazirladiklari projenin büyük önem tasidigini belirtti.

Prof. Dr. Uzunoglu, “Tüm dünyayi etkileyen iklim degisikligi, ülkemizde de aci yüzünü gösteriyor. Son dönemde yanginlarin, sellerin, hortumlarin arttigini görüyoruz. Yakin zamanda yasadigimiz Kahramanmaras depremi de maalesef bu afet salgininin çok aci bir örnegi oldu. Izmirli olarak bizler de yaklasik 3 yil önce deprem felaketini yasamistik. Tüm bunlar, muhtemel afetlere çok iyi hazirlanmamiz gerektigini gösteriyor. Iletisim, hayatin her alaninda oldugu gibi afet döneminde de çok önemli. Biz de yakin zamanda afete maruz kalmis kisiler olarak, üzerimize düseni yapip yetkililere fikir destegi saglamak, örnek bir model sunmak istedik” dedi.

Prof. Dr. Uzunoglu, sözlerine söyle devam etti:

“Yeni bir iletisim modelini kurmak istiyorsak, öncelikle mevcut durumu analiz etmeliyiz. Örnegin; bir yangin oldugunda ilk olarak nasil bir iletisim kanali kurulduguna, sürecin nasil isledigine, kimlerin hangi görevleri üstlendigine bakacagiz. Ardindan da önerilerimizi paylasacagiz. Mevcut sistemi daha da iyiye götürmek için neler yapabilecegimizi belirleyecegiz. Detayli, her seyiyle tam bir iletisim modelini olusturup yetkililere sunacagiz. Bu süreçte, afet konusunda görevli tüm kurumlarimizdan da destek alacagiz. Kurumlar arasi iletisime yönelik bir strateji, model hazirlayacagiz. 2 yil içinde projeyi bitirmeyi hedefliyoruz ve kisa süre içinde sehir ziyaretlerine baslayacagiz.”
Kaynak: İHA