TBMM Baskani Sentop, Çekya'da

TBMM Baskani Mustafa Sentop, AB Parlamento Baskanlari Zirvesi için geldigi Çekya’nin baskenti Prag’da, Ukrayna Parlamento Baskani Ruslan Stefanchuk ile heyetler arasi görüsme gerçeklestirdi.

TBMM Baskani Sentop, Çekya'da
TBMM Baskani Mustafa Sentop, AB Parlamento Baskanlari Zirvesi için geldigi Çekya’nin baskenti Prag’a geldi. Sentop, Ukrayna Parlamento Baskani Ruslan Stefanchuk ile heyetler arasi görüsme gerçeklestirdi. Sentop, Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi ve 1 yili askin süredir devam eden savasin, hem Avrupa’nin hem de iki ülke arasindaki gündemin en üst sirasinda yer almaya devam ettigini söyledi.



Ukrayna ile Rusya arasinda devam eden savas ile ilgili olarak Türkiye’nin tutumuna deginen Sentop, “Biz Türkiye olarak Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlari içinde bagimsizligini, egemenligini ve toprak bütünlügünü güçlü sekilde destekliyoruz. Bu hakli mücadelesinde Ukrayna’ya verdigimiz destek önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Türkiye’nin bu politikasi, Kirim’in ilhakindan bu yana izledigi ilkesel bir politikadir” dedi.

Türkiye’nin devam eden savasa dair halihazirdaki yaklasiminin birtakim bati ülkelerinden bazi farkliliklar gösterdigini söyleyen Sentop, Türkiye’nin, savasin basindan bu yana, uluslararasi hukuka dayali adil bir diplomatik çözüm için gayret sarf ettigini vurgulayarak, “Her ne kadar çözüme dönük müzakereler simdilik uzak görünse de diplomatik çabalarin sonuç doguracagina delalet eden önemli kazanimlar saglayabildik” diye konustu.



“Türkiye’nin savasin basindan bu yana önceliklerinden biri savasin müzakere ve diplomasiyle bir an önce sona erdirilmesi olmustur”

Süreçte Karadeniz Tahil Girisimi’nin önemine isaret eden Sentop, “Halihazirda önceligimiz, bu girisiminin uygulanmasinin kesintisiz biçimde sürdürülmesidir” ifadelerini kullandi. Diger taraftan, Türkiye’nin, bazi bati ülkelerinin aksine bu savasin devamini arzu etmediginin altini çizen Sentop, “Bu savastan hiç kimsenin kazancinin olacagini düsünmüyoruz; aksine bu savasin kaybedeni halklar olacaktir. Bu nedenle, Türkiye’nin savasin basindan bu yana önceliklerinden biri de bu savasin müzakere ve diplomasiyle bir an önce sona erdirilmesi olmustur” seklinde konustu.



“Temennimiz, savasin Ukrayna için adil bir barisla sona ermesidir”

Türkiye’nin baris yönündeki çabalarinin sürdürmeye gayret edecegini belirten Sentop, “Temennimiz, savasin daha fazla can kaybina, yikima ve zarara yol açmadan bir an önce bölgemiz için kalici, Ukrayna için adil bir barisla sona ermesidir. Bu çerçevede, barisin tesisine yönelik dengeli ve aktif bir tutum izlemeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Savasin, Ukrayna’nin ötesinde, bölgesel ve uluslararasi planda da hissedildigini kaydeden Sentop, karsilasilan tüm bu sinamalarin, uluslararasi ve bölgesel çok tarafli yapilarda da acil degisim ve dönüsüm ihtiyacini beraber getirdigini belirtti.

Sentop, Avrupa Birligi (AB) içerisinde de bu yöndeki tartismalarin basladigini ifade ederek, bölge genelinde Avrupa entegrasyon sürecinin genisletilmesi iradesinin öne çiktigina dikkat çekti. Sentop; Türkiye’nin, Ukrayna ile ayni sekilde Makedonya ve Bosna Hersek basta olmak üzere Balkan ülkelerinin ve Moldova’nin da AB ile entegrasyon süreçlerini destekledigini bildirdi.

Sentop, savasin basindan bu yana Ukrayna’da yasanan gelismeleri hep gündemde en üst siralarda tuttuklarini ve bütün temaslarinda ve katildigi toplantilarda tezleri muhataplarina açik ve net bir sekilde anlattiklarini söyledi.

Sentop, Stefanchuk’u, 4-5 Mayis tarihlerinde Ankara’da yapilacak Karadeniz Ekonomik Isbirligi Parlamenter Asamblesi Genel Kurulu ve 30. Yil Parlamento Baskanlari Zirvesi’ne davet etti.

“Ülkemizi savunurken Türkiye’nin sagladigi yüksek destekten dolayi da tesekkür ediyoruz”

Ukrayna Parlamento Baskani Stefanchuk ise, Türkiye’nin, Karadeniz girisimiyle ilgili desteginden ve Zelensky’nin baris formülüne desteginden dolayi tesekkür etti. Stefanchuk, “Ülkemizi savunurken Türkiye’nin sagladigi yüksek destekten dolayi da tesekkür ediyoruz” dedi.

Görüsmede ayrica Stefanchuk, 6 Subat depreminden dolayi üzüntülerini paylasirken, Meclis Baskani Sentop da Ukrayna’ya, deprem sonrasi yardim ve desteginden dolayi tesekkürlerini sundu.
Kaynak: İHA