Fransa, Sudan Büyükelçiligini Kapatti

Fransa Disisleri Bakanligi, Sudan’daki çatismalar nedeniyle baskent Hartum’daki Fransa Büyükelçiliginin ikinci bir duyuruya kadar kapatildigini duyurdu.

Sudan’da bir ülke daha büyükelçiligini kapatti. Fransa Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Sudan’daki çatismalar nedeniyle baskent Hartum’daki Fransa Büyükelçiliginin ikinci bir duyuruya kadar kapatildigini duyuruldu. Açiklamada, Fransa Büyükelçiliginin artik ülkeyi terk etmek isteyenler için bir toplanma noktasi olarak hizmet etmeyecegi aktarildi.

Fransa’nin dünden bu yana 12 Avrupa Birligi (AB) ülkesi de dahil olmak üzere 36 ülkeden 491 kisinin uçakla Cibuti’ye tahliye edildigini aktaran Disisleri Bakanligi, baskent Hartum disinda yasayan birkaç Fransiz’a ulasilamadigini açikladi.



Sudan’da can kaybi 420’ye yükseldi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Sudan’daki çatismalarda en az 420 kisinin hayatini kaybettigini, 3 bin 700 kisinin de yaralandigini açiklamis, doktorlarin, hemsirelerin ve diger saglik çalisanlarinin da ambulanslara ve saglik kurumlarina yapilan saldirilarda yaralandigini belirtmisti.

Sudan’daki çatismalar

Sudan’da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderligindeki ordu ile konseyin baskan yardimcisi Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafindan yönetilen RSF arasinda çatismalar baslamisti. El-Burhan, isyancilarla savasmak için kurulan RSF’nin bagimsiz bir güç olarak hareket etmesini engellemek amaciyla orduya katilmasi gerektigini belirtirken, RSF’nin basindaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçeklestirilmesi gerektigini savunuyor.
Kaynak: İHA