BM, Sudan'dan Çekilmeyecek

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin Sudan’da faaliyetlerine devam edecegini duyurdu.

BM, Sudan'dan Çekilmeyecek
Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana ordu ve Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasindaki çatismalar devam ederken, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin Sudan’da faaliyetlerine devam edecegini duyurdu.

Guterres BM Güvenlik Konseyi’nde yaptigi konusmada, "Açik konusayim. Birlesmis Milletler Sudan’i terk etmiyor. Taahhüdümüz, Sudan halkinin barisçil ve güvenli bir gelecege yönelik taleplerini desteklemektir. Bu korkunç zamanda onlarin yanindayiz" dedi.

Çatismalarin bir an önce sona ermesi için çalismalara devam ettiklerini aktaran Guterres, "Sahadaki insani yardim kuruluslariyla birlikte çalisarak, Sudan halkina destege devam edebilmek için Sudan’daki varligimizi yeniden yapilandiriyoruz" diye konustu.



Sudan’dan tahliyeler devam ediyor

Aralarinda Suudi Arabistan, Güney Kore, Kuveyt, Türkiye, Rusya, ABD, Ingiltere ve Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin de yer aldigi çok sayida ülke Sudan’daki çatismalar nedeniyle vatandaslarini tahliye etmek için operasyon baslatti. Bugüne kadar ABD, Ingiltere vatandaslari ile binden fazla AB vatandasi Sudan’dan tahliye edildi.

Sudan’da can kaybi 420’ye yükseldi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Sudan’daki çatismalarda en az 420 kisinin hayatini kaybettigini, 3 bin 700 kisinin de yaralandigini açiklamis, doktorlarin, hemsirelerin ve diger saglik çalisanlarinin da ambulanslara ve saglik kurumlarina yapilan saldirilarda yaralandigini belirtmisti.

Sudan’daki çatismalar

Sudan’da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderligindeki ordu ile konseyin baskan yardimcisi Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafindan yönetilen RSF arasinda çatismalar baslamisti. El-Burhan, isyancilarla savasmak için kurulan RSF’nin bagimsiz bir güç olarak hareket etmesini engellemek amaciyla orduya katilmasi gerektigini belirtirken, RSF’nin basindaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçeklestirilmesi gerektigini savunuyor.
Kaynak: İHA