Bayramda Asiri Tatli Tüketimine Dikkat

Diyetisyen Sena Peksen, “Kalabalik bayram sofralarinda sohbetle birlikte tüketilen yemekler, lezzetinden ötürü hayir denilemeyen tatlilar gün sonunda asiriya kaçabilir. Asiri tatli tüketimi, yetiskinler için kalp, seker ve tansiyon gibi kronik hastaligi olan kisilerde özellikle risklidir” dedi.

Bayramda Asiri Tatli Tüketimine Dikkat
VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzm. Dyt. Sena Peksen bayramda tatli tüketirken dikkat edilmesi gereken durumlarla ilgili uyarilarda bulundu.

Hastaligi olanlar asiriya kaçmamali

Dyt. Peksen, “Bayramlar aile bireylerinin bir araya geldigi, en güzel yemeklerin bayram boyunca sofralardan eksik olmadigi günlerdir. Kalabalik bayram sofralarinda sohbetle birlikte tüketilen yemekler, lezzetinden ötürü hayir denilemeyen tatlilar gün sonunda asiriya kaçabilir. Asiri tatli tüketimi, yetiskinler için kalp, seker ve tansiyon gibi kronik hastaligi olan kisilerde özellikle risklidir. Ayni zamanda bu dönemde çocuklara sunulan çikolata ve tatlinin fazla olmasi, çocuklarda ishale, kusmaya neden olabilmekte ve doygunluk hissi nedeniyle ana ögün tüketimini kisitlayarak saglikli yemeklerin tüketilmemesine neden olmaktadir. Bu nedenle özellikle çocuklarda tatli tüketimi olacak ise ana yemekten sonra tüketilmeli ve daha çok meyve tatlilari, dondurma ve puding gibi hafif tatlilar tercih edilmelidir” diye konustu.



Serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilar tercih edilmeli

Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatlerinin, ana ve ara ögünlerinin düzeninin bozulabilecegini vurgulayan Dyt. Peksen, “Istahinizi kontrol etmek için, ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin. Aç karniniza tüketilen tatli kana hizli karistigi için kan sekerinin hizla yükselmesine neden olur. Bayramlardaki en büyük gelenek tatli olarak serbetli ve seker miktari yüksek olan baklava ve türevi tatlilarin ikram edilmesidir. Misafir agirlayacaksaniz gelen misafirlerinize kendi tatlilarinizi yapabilirsiniz. Evde yapilan yiyecekler, disaridan hazir alinan yiyeceklere göre daha saglikli olmaktadir. Agir tatlilar yerine meyve, dondurma; serbetli yerine sütlü tatlilar, seker yerine kuru meyveleri ikram edebilirsiniz. Kuru meyvelerinizi ceviz, badem, findik gibi kuruyemislerle süsleyip vitamin- mineral içerigi yüksek, besleyici ikramlar hazirlayabilirsiniz. Sütlaç, puding, kazandibi, tavukgögsü ve benzeri tatlilar iyi bir tercih olacaktir” seklinde konustu.



Kahvaltida tatli tercih edilmeyebilir

Kahvaltida tatli tüketiminden uzak durabilecegine deginen Dyt. Peksen, “Gün içerisinde tatli tüketeceginiz için kahvaltilarda pekmez, bal, kaymak, reçel gibi tatli ürünlerden kaçinabilirsiniz. Tatli- sekerlemelerle ögün geçistirilmemeye dikkat edilmelidir. Günde en az 30-45 dakika düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösteriniz. Kisa mesafe ev ziyaretlerini yürüyerek gerçeklestirebilir, asansör yerine merdivenleri tercih edebilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenme hayatin her döneminde önemli oldugu gibi Ramazan Bayraminda da büyük önem tasimaktadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA