Bayram Sofralarina Dikkat

DÜZCE – Diyetisyen Rana Setenay Kubilay, bayram sofralarinda bir anda yemek yenmemesini tavsiye ederek, "Porsiyonlari küçültün" dedi.

Bayram Sofralarina Dikkat
Diyetisyen Rana Setenay Kubilay, Ramazan Bayrami öncesi uyarilarda bulundu. Vatandaslarin porsiyona çok dikkat etmesi gerektigine dikkat çeken Kubilay, "Kisilerin dikkat etmesi gerekenler tabii ki de sarmalar, dolmalar, tatlilar olacak. Bu süreçte bir anda yemek yemeye baslamamalarini öneriyoruz. Yani ögün olarak en azindan iki ana ögün bir ara ögün olarak yapabilirler. Çünkü Ramazan’da oruç tutan kisilerde uzun süreli bir açlik vardi ve eger çok ögünlerle sofralari doldurarak karsilamaya çalisirlarsa kan sekeri dengesizlikleri yasayabilirler. Bu yüzden az az bir beslenme modelini yani porsiyonlari küçülterek kullanabilecekleri bir beslenme modelleri önerebiliriz" dedi.



"Ögün atlamamalarini öneriyoruz"

Kubilay, ögün atlatilmamasi çagrisinda bulunarak, "Metabolizmamizi bayram sonrasi normal beslenme düzenine hazirlanmak adina olabildigince ögün atlamamalarini öneriyoruz. Yine iki ana ögün seklinde yapabilirler. Iyi bir kahvalti yapip aksam yemegine kadar sadece bir çay, kahve veya bir yogurtlu ara ögün seklinde geçirmelerini öneriyoruz. Benim için en önemli çaylardan biri yesil çay olacak. Çünkü hem antioksidan içeriye yüksek yesil çayin hem de kan sekerini dengelemeye yardimci olacaktir, içerisine tarçin da ekleyebiliriz. Bir diger önemli noktalardan biri de su tüketimi. Kisilerin günlük 10-12 bardak su içmesini önemli. Uzun süreli susuz kaldigindan vücutta yine kilo alma, kilo verme durumlarinda çok büyük dezavantajlar görebiliyoruz. Su tüketimi önemli" diye konustu.



"Aksam yemegini biraz daha hafif geçirmelerini rica edecegiz"

"Doygunluk hissedildiginde yemeyi birakin" tavsiyesinde bulunan Diyetisyen Rana Setenay Kubilay, "Bir ay boyunca oruç tutan kisilerde mide küçülmesi de oldu. Aslinda düzenli saatlerde beslendik, iftar saatlerimiz hep ayniydi, sahur saatlerimiz hep ayniydi. Bu yüzden kisilerde tokluk hissini yasadiklari an yemek yemeyi birakmalarini önemsiyoruz. Bir anda yemek yemeye yüklenmeleri hazimsizliga sebep olabilir. Bu yüzden doygunluk bizim için önemli kriterlerden biri olacak. Yemegi birakmak adina en önemli noktalardan bir digeri ise tatli tüketimi. Bu süreçte tabii ki de kisiler tatli tüketmeli bizler için de, diyetisyenler içinde Ramazan Bayrami, Kurban Bayraminin birinci günleri o kahvaltilar her insanda oldugu gibi bizler için de çok önemli. Bu yüzden herhangi bir kisitlama yapmalarini önermiyorum. Bayramin ilk günü istedikleri seyleri yiyebilirler ancak aksam yemegini biraz daha hafif geçirmelerini rica edecegiz. Nasil yapabilirler? Sebze yemegi yiyebilirler, salatayla yiyebilirler” seklinde konustu.



"Sütlü tatli tüketebilirsiniz"

Serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilarin tüketilmesi gerektigini söyleyen Kubilay, "Eger serbetli tatli tüketeceklerse bile porsiyonun çok az olmasi lazim. Tabii ki de kimse büyüklerini kirmasin. Önüne eger tatli veya dolma geliyorsa bunlari tüketsinler onlari da kirmadan, kendi midelerine de eziyet etmeden küçük porsiyonlarla hayatina devam edebilirler" dedi.

Kaynak: İHA