Deniz Marulundan Çevre Dostu Proje Ürettiler
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü arastirmacilari Prof. Dr. Levent Çavas ve yüksek lisans ögrencisi Sema Dogmaz tarafindan gelistirilen deniz marulundan hidrojen gazi üretme projesi, Bioresource Technology adli saygin bir dergide yayinlandi. DEÜ’lü arastirmacilar, körfezde görüntü ve koku kirliligine yol açan deniz marullarini alternatif bir enerji kaynagina dönüstürerek çevre dostu projeleriyle ilham oldu.

“Çok mutlu ve gururluyuz”
Arastirma çerçevesinde deniz marullarini toplayip ögüttüklerini anlatan Çavas, “Buna ilave olarak özel bir nano partikül elde ettik. Bu nano partikülü kullanarak hidrojen gazi elde ettik. Yüksek lisans ögrencim Sema Dogmaz ile birlikte yürüttügümüz arastirma sonuçlarimizin Bioresource Technology adli saygin bir dergide yayinlanmasi nedeniyle çok mutlu ve gururluyuz. Deniz marulu patlamalari sadece ülkemizde degil, dünyanin degisik cografyalarinda gözlenen bir olay. Dolayisiyla bizim gelistirdigimiz teknoloji, dünyanin farkli noktalarindaki arastiricilara da ilham olabilir. Avrupa Birligi, 2050 yilina kadar karbondioksit nötral bir kita olma hedefi tasiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi, bir arastirma üniversitesi. Bizim de iklim degisikligine yönelik ciddi hedeflerimiz var. Iklim degisiklikleri üzerine önemli hedefleri olan bir üniversite oldugumuzu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandi.
“Hidrojen gazinin oksijenle reaksiyonu sonrasinda ortaya su çikiyor”
Günümüzde hala fosil yakitlarin kullanildigini dile getiren Çavas, “Türkiye’de de ciddi olarak alternatif enerji kaynaklarina yönelme noktasinda arastirmalar söz konusu. Hidrojen gazi da alternatif bir enerji kaynagi. Hidrojen gazinin oksijenle reaksiyonu sonrasinda ortaya su çikiyor. Su, çevre dostu bir ürün. Dolayisiyla enerji gerektiren bütün proseslerde kullanilabilecek çevre dostu bir ürün ortaya çikti. Deniz ekosistemlerinde kirlenme nedeniyle çok ciddi miktarda biyolojik bir kütle artisina sahit oluyoruz. Bu biyolojik kütleyi sürdürülebilir bir sekilde kullanarak hidrojen gazi elde etmis olduk” sözlerine yer verdi.
Teknofest’e katilacaklar
26 Nisan-1 Mayis tarihleri arasinda Istanbul Atatürk Havalimaninda Teknofest organize edilecegini hatirlatan Çavas, “Biz bu çalismamizi Çevre Teknolojileri Yarismasi’na da sunduk. Bu konuya ilgi duyanlari, Dokuz Eylül Üniversitesi standina bekliyoruz” dedi.
Prof. Dr. Çavas, proje arastirmacilari olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlügüne projenin finansal destegi için tesekkür ettiklerini ifade etti.
