Ramazan'da Sigaradan Kurtulmak Daha Kolay
Tütün ve tütün ürünlerinin kullaniminin kanser ve solunum yolu gibi hastaliklara neden oldugu, yasam kalitesini düsürdügü bir gerçek. Tüm bu zararlarina ragmen sigaranin toplum sagligini riske atmaya devam ettigini ifade eden Medicana International Izmir Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Merda Erdemir Isik, Ramazan ayinda sigarayi birakmanin daha da kolaylastigini belirterek oruçtan sonra içilen sigaranin çok daha zararli oldugunu kaydetti.

Ayrica iftardan hemen sonra içilen sigaranin damarlarda daralmaya neden olabildigini bu durumun da hayati organlara oksijen tasinmasinin önünde engel olusturabilecegini ifade etti.
Uzm. Dr. Isik, orucun sigarayla açilmasinin ise kan sekerinin düsmesi, bas dönmesi ve sinir sisteminin uyarilmasi gibi sonuçlar dogurabilecegini kaydetti.
"Inme ve beyin kanamasina neden olabilir"
Oruç tutan kisilerin gün boyu aç kalmasinin ardindan sigara içmesi ile çesitli sikayetler yasamalarinin mümkün oldugunu ifade eden Uzm. Dr. Merda Erdemir Isik, kandaki karbonmonoksit düzeyindeki artisa dikkat çekerek “Uzun süren açligin ardindan art arda sigara içilmesi ile birlikte kandaki karbonmonoksit orani hizla artabilir ve ayni sekilde nikotin orani yükselebilir. Tüm bu degisimler damarlarin daralmasina neden olabilir ve hayati organlara yeterli oranda oksijen tasinmasinin önünde engele dönüsebilir. Nitekim orucunu açtiktan sonra art arda sigara içen kisiler nabizlarindaki artisi hissetmistir. Bu oldukça tehlikeli bir semptomdur, tansiyonun yükselmesine bagli olarak inme ve beyin kanamasi gibi risklerle karsilasilabilir. Iftari sigarayla açmak da son derece yanlis bir davranistir” diye konustu.
"Orucunuzu sigarayla açmayin"
Sigara tiryakisi olan kisilerin iftarini sigarayla açmaya meyilli olduklarini belirten Uzm. Dr. Merda Erdemir Isik, “Uzun saatler boyunca aç kalinmasinin ardindan orucun sigara ile açilmasi hem mide hem sindirim sorunlarina yol açabiliyor. Mide asidi artiyor, bu da mide eksimesine ve siskinlige neden olabiliyor. Ayni zamanda vücuda nikotin yüklemesi yapiliyor. Bu durum kan sekerinin düsmesi, bas dönmesi ve sinir sisteminin uyarilmasiyla sonuçlaniyor” uyarisinda bulundu.
"Sigarayi birakmak için iyi bir firsat"
Oruç tutan kisilerin Ramazan ayinda sigara aliskanligindan uzak durmak için yeterli bir manevi motivasyonla bulustuklarini dile getiren Uzm. Dr. Merda Erdemir Isik, “Oruç tutmak kisilerin günlük rutinlerini degistirmesini gerektirir. Sahurdan iftara dek geçen sürede manevi bir disiplinle hem en temel ihtiyaçlara hem de bagimli olunan aliskanliklara ara verilir. Saglikli bir yasama adim atmak için oldukça uygun sartlarin olusmasi, sigarayi birakmak için de büyük bir firsattir. Iftar ve sahur arasinda sigaradan mümkün oldugunca uzak durarak bu süreçte içilen sigara miktarini azaltarak ve mümkünse sigarayi birakmak için destek alarak daha saglikli bir yasama adim atilabilir” dedi.
