'Mutluluk Üniversitesi'
Sadece 60 yas üzeri bireylerin kabul edildigi 3. Yas Üniversitesi (3YÜ), Karabaglar Fevzi Özakat Anadolu Lisesi bünyesinde egitim hayatina basladi. Ögrenciler arasinda 60 yil bir yastigi paylasip simdi ayni sirada egitim gören çiftler, eski ögrencilerini karsilarinda ögretmenleri olarak gören emekli ögretmenler, "Yas 70, is bitmis" elestirilerine kulak asmayip okula kaydolan egitim sevdalilari bulunuyor. Liseli ögrencilerle birlikte islenen derslere de katilan çiçegi burnunda ögrenciler, merak ettikleri teknoloji konularini gençlere soruyor, "Ögrenmenin yasi yok" diyor.

“Kep atacagiz, sahane olacak”
71 yasindaki ögrenci Ayhan Altunkaynak, “Evde oturup kendimizi televizyona baglanmaktansa burada bir seyler ögrenmek çok güzel. Çevrem, ‘Yas 70, is bitmis. Senin ne isin var orada?’ diyor ama ben de ‘Ben daha 18 yasindayim’ diyorum. Bana bir tek torunum destek oluyor. Üniversiteler bitince kep atmak çok zevkli oluyor. Biz de kep atacagiz, sahane olacak” diyerek duygularini dile getirdi.
Ögrencisi, ögretmeni oldu
3. Yas Üniversitesinin en dikkat çeken ögrencilerinden biri ise 65 yasindaki Sükran Deniz Küney. Küney, okulun müdürü Gülsen Salgar’in lise ögretmenligini yapmis emekli bir ögretmen. Ögrencisinin artik ögretmeni oldugunu belirten Küney, “Gülsen benim saglik meslek lisesinden ögrencimdi. Bir gün karsima ögretmen olarak çikti. Kendisi su anda da benim ögretmenim. Bu yüzden kizimin da diline düstüm. Dün kendimi iyi hissetmedigim için okula gelemedim. Kizim, ‘Ben seni ögretmenine sikayet etmez miyim? Sen yaramaz bir ögrencisin’ diye bana velilik yapti” derken, Salgar ise “Dünya tersine döndü. Kizi velisi oldu, ben ögretmeni oldum. Zaten hayat boyu ögrenme dedigimiz sey; ögrenenin ögrettigi, ögretenin ögrendigi bir döngü” ifadelerini kullandi.
Üniversitenin 87’lik ögrencisi
Üniversitenin en yasli ögrencisi 87 yasindaki emekli ögretmen Ergin Cengiz, “Bu okulun en büyük ögrencisi benim. 3. Yas Üniversitesinde pek çok sey ögreniyoruz. Ben ayrica ögretmen ve ögrencilere teknoloji konusunda da sorular soruyorum. Bilhassa cep telefonlarini en iyi sekilde kullanmak istiyorum” dedi.
3. Yas Üniversitesinin açilmasinda emekleri olan 70 yasindaki ögrenci Selami Ercan da “3. Yas Üniversitesi ögrencisi olarak eski günlerimizi hatirlamak, kaynasmak, yeni seyler ögrenmek, genç kusaklarla bir arada olmak niyetiyle bu okula kaydolduk” diye belirtti.
60 yil bir yastikta, simdi ayni sirada
3. Yas Üniversitesinde bes ayri çift de bulunuyor. Bu bes çiftten biri olan Mehmet-Hüdaverdi Kiraz çifti de “60 yildir ayni evdeyiz, simdi de ayni okuldayiz. Çok mutluyuz. Burada gördügümüz derslerin yani sira teknolojiyi de ögrenmek istiyoruz. Su anda Google’a bakabiliyoruz, gelen mesajlari okuyabiliyoruz. Merak ettikçe soruyoruz. Derslerde ne kadar basarili oldugumuzu ögretmenler karar verecek ama biz de gayret edecegiz. Bakalim diploma alabilecek miyiz?” diye konustu.
“Yasliliktan sakin korkmayin”
67 yasindaki Nermin Batik "Oturup televizyon seyretmektense bilgilerimizi gelistiriyoruz. Biraz zorlaniyoruz ama gittikçe açilacagiz” derken, 74 yasindaki Kiymet Özçakar ise “3. Yas Üniversitesi çok güzel. Yaslilik da çok güzel. Yasliliktan sakin korkmayin. Yeter ki bulundugunuz ani güzel degerlendirin” dedi.
Bazi derslere katilim saglayan ögrencilerden 16 yasindaki Aleyna Özsoy da “Dersimiz çok güzel geçti. Biz ayni zaman Sözlü Tarih Projesi ekibindeyiz. Büyüklerimizle söylesiler gerçeklestiriyoruz. Ayni zamanda onlarla birlikte derslere giriyoruz. Büyüklerimizle vakit geçirmek bize çok iyi geldi” sözlerine yer verdi.
“Hem torunlarima örnek olmak hem de kendim için okuyorum”
Ayni zamanda açik ögretim üzerinden üniversitede okuyan 72 Müjgan Akyazgan, “Yaslarimiz belli. Yapar miyiz, yapamaz miyiz korkusu var fakat azim de var. Neden yapamayalim? Karar verdik ve basaracagiz. Ben açik ögretimden liseyi bitirdim. Simdi yine açik ögretimden üniversiteye kaydoldum. Onun imtihanlarina girecegim. Bunlar hep torunlarima örnek olmak için ama kaliteli yasamayi da seviyorum. Bunlari kendim için de yapiyorum. Niye bir ihtiyar olarak elime örgü alip pencere kösesinde oturayim? Hayir, ben bunu yapamam” dedi.
Karne verilecek, kepler atilacak
Karabaglar Fevzi Özakat Anadolu Lisesi Müdürü Gülsen Salgar, okul hakkinda su bilgileri verdi: “Lise ögrencilerini kucaklayan bir 3. Yas Üniversitesi olmak istedik. Karabaglar Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ve Ege Gediatri Dernegi isbirligi ile Türkiye’de bir ilke imza atarak lisemizde 3. Yas Üniversitesini açtik. ‘Saglikli Yaslanma’, ‘Yaslilarda Sportif Aktivite’ ve Egzersiz’, ‘Bilgelik Çagi için Tarih’ ve ‘Yaslilik Psikolojisi’ bizim zorunlu derslerimiz. Ayrica ‘Bendir’, ‘Psiko Drama’ ile ‘Akil ve Zeka Oyunlari’ da seçmeli derslerimiz. Bizim mart ayinda ilk dönemimiz basladi.
Dönem sonucunda birinci dönem karnesi verecegiz. Ikinci dönemimiz eylül-ocak arasi olacak. Üçüncü dönemde sosyal sorumluluk projesi gelistirilecek. Bunu bitirme tezi gibi düsünebiliriz. Ardindan mezuniyet belgeleri verilerek kepler atilacak. Su anda 50 kisilik kontenjanimiz doldu. Ikinci dönemin sonunda, yani mart ayinda yeni kayitlari alacagiz.”
Eski meslektasi, simdi ögrencisi
Okul ögrencilerinin pek çok meslek grubundan oldugunu, aralarinda ev hanimligi yapan ögrencilerin de bulundugunu dile getiren Salgar, “Bu okulda ilkögretim mezunu da var, ev hanimi da var, yüksek lisans mezunu da var. Emekli ögretmenler, mühendisler, saglikçilar var. Benim lise ögretmenim su anda ögrencim. Iki yil önce ayni okulda görev yaptigimiz Nemire Uygun ögretmenimiz su anda bizim ögrencimiz. Buradaki ögrenciler, ‘Emekli oldum, oturayim’ demiyor. Ögrenmeye devam etmek istiyorlar. Çünkü 3. Yas Üniversitesinin çikis noktasi, pasif bir sekilde dinlemeden olusmuyor. Biz ögrencilerimizin kendi mesleki deneyimlerini paylasmalarina da ortam olusturacagiz. Ayrica Sözlü Tarih Projesi ekibi ögrencilerimiz, 3. Yas Üniversitesi ögrencileri ile görüsmeler yaparak hem bir sözlü tarih arsivi olusturuyor hem de bilge çinarlarin deneyimlerinden yararlaniyor” sözlerine yer verdi.
Salgar; Karabaglar Kaymakami Cemil Özgür Önegi, Karabaglar Ilçe Milli Egitim Müdürü Metin Ender Karabulut, Ege Geriatri Dernegi Fahri Baskani Prof. Dr. S. Fehmi Akçiçek ve Dernek Baskani Doç. Dr. Sevnaz Sahin, gönüllü egitmen kadrosu ve okul aile birligi üyelerine desteklerinden ötürü tesekkür etti.
