Israil'de Yargi Reformu Protestolari Sürüyor

Israil’de binlerce kisi Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartismali yargi reformunu protesto ediyor.



Israil genelinde Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartismali yargi reformu protestolari sürüyor. Ülkede Bat Yam’da dahil olmak üzere Kfar Saba, Be’er Sheva, Efrat, Netanya, Herzliya ve Beit Shemesh, Hayfa, Kudüs, Herzliya, Ramat Hasharon, Kiryat Tebon, Kfar Saba, Rehovot, Nes Tsiuna, Ra’anana, Beersheba ve Holon’da protesto gösterileri düzenlendi.

Gösterilerde binlerce Israilli, ellerindeki Israil bayraklari ile Netanyahu hükümetinin "yargiyi zayiflatma" girisimlerine tepki gösterdi.

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog ile ABD’nin yasayi erteleme ve müzakere etme çagrilarina ragmen Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sinirlandirilmasini, meclisin mahkeme kararlarini geçersiz kilmasini ve yarginin hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltilmasini içeren reformun yasalasmasi için mecliste yapilacak 3 oturumda da onay almasi gerekiyor. Israil’in yazili bir Anayasasi bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargi merci olarak görev yapiyor. Israil’de devletin isleyisine, yönetimi ile insan hak ve özgürlüklerine iliskin "temel yasalar” bulunuyor. Yüksek Mahkeme, Anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykiri oldugu gerekçesiyle meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisine sahip.
Kaynak: İHA