OECD Istanbul Merkezi Açildi

OECD’in Istanbul Merkezi’nin resmi açilisi Ticaret Bakani Mehmet Mus ve OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann’in kurdele kesimi ile gerçeklesti.

OECD Istanbul Merkezi Açildi


Ekonomik Kalkinma ve Isbirligi Örgütü (OECD) Istanbul Merkezi’nin açilis töreni yapildi. Törene, Ticaret Bakani Mehmet Mus, OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Baskani Erdal Bahçivan, Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Mustafa Gültepe, Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç ve üyelerin katilimi ile gerçeklesti. Kurdele kesiminin öncesinde açiklamalarda bulunan Bakan Mus, “Merkezin bilgi birikimine katki saglayacagina, akademi, AR-GE ve yatirimci çevreler arasindaki is birligini artiracagina ve böylece bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel gelisimine ivme kazandiracagina inancimiz tam. Ayrica, OECD Istanbul Merkezi’nin Türkiye ile OECD arasindaki verimli is birliginin önemli bir sonucudur” dedi.



“Merkez Türkiye ve bölge arasindaki baglari daha da güçlendirecek”

OECD’nin genis bir cografyaya ulasmak için bölge merkezi olarak Istanbul’u seçtigine deginen Mus, “Halihazirda önemli bir bölgesel forum olarak ortaya çikmaya baslayan OECD’nin Istanbul merkezinin çalismalarinin, OECD, Türkiye ve bölge arasindaki baglari daha da güçlendirecek. Merkezin ayrica, Balkanlar, Orta Dogu, Kuzey Afrika ve Avrasya’da yer alan OECD disi ülkeler de dahil olmak üzere genis bir bölgenin yarari için çalisacak Merkez, OECD’nin politikasini, tavsiyelerini, standartlarini, yöntemlerini bu bölgelere yayarak küresel erisimini artiriyor. Merkezin, bilgi birikimine katki saglayacagina, akademi, AR-GE ve yatirimci çevreleri arasindaki is birligini artiracagina ve böylece bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel gelisimine ivme kazandiracagina inancimiz tam” seklinde konustu.



"Türkiye, merkezin çalismalarina destek vermeye hazir"

Salginin neden oldugu küresel ekonomik çikmazin bir sonucu olarak genis Akdeniz bölgesindeki ekonomik atmosferin yillar içinde bozuldugunu kaydeden Mus, “Bu durumun da ekonomilerin küçülmesine, istihdam sorunlarina, kritik ticaret yollarinin ve tedarik zincirlerinin aksamasina neden oldu. Son dönemdeki iyilesme belirtilerine ragmen, dünya ekonomisinin gelecek iki yildaki toparlanmasinin orta seviyede olmasi bekleniyor. Öte yandan, iklim degisikligi hem bölgesel hem de küresel olarak bir diger acil sorun. OECD’nin Istanbul merkezi iklim degisikligi, is ortami, baglanti ve altyapi gibi öncelikli politika alanlarinin, bölgede sürdürülebilir ve kapsayici kalkinmanin tesvik edilmesine yardimci olmak açisindan son derece önemli. Türkiye, merkezin çalismalarina tüm kurumlariyla destek vermeye ve katkida bulunmaya hazir. Merkezin paydaslari arasindaki sinerjinin, merkezin isini kolaylastiracagina ve etkinligini artiracagina inaniyorum” ifadelerini kullandi.

"Türkiye küresel is birligi için benzersiz firsat sunuyor"

Türkiye’nin 3,5 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipligi yapmak gibi bölgedeki insani krizler konusunda büyük bir cömertlik gösterdigini belirten OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, “Türkiye’nin yakin zamanda yenilenen Tahil Koridoru Anlasmasina sundu. Ukrayna’dan bugüne kadar 25 milyon tonun üzerinde tahil ve diger gidalarin ihraç edilmesini saglayan ve dünya çapinda milyonlarca insanin gida ve temel gidaya erisimini temin eden anlasmada "inanilmaz derecede etkili kolaylastirici" konumunda oldu” diye konustu.

Kaynak: İHA