Mart Kari Findik Üreticisini Endiselendirdi

Giresun ve Ordu illerinde orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan kar yagisinin ardindan bahçeleri beyaz örtüyle kaplanan findik üreticileri, zirai don yasanmasindan endise ediyor.

Mart Kari Findik Üreticisini Endiselendirdi
Meteorolojinin soguk hava uyarisinin ardindan dün gece baslayan kar yagisi, Dogu Karadeniz Bölgesinde etkili olurken, findik yetistirilen Giresun ve Ordu’da orta ve yüksek kesimlerde çiçek açan findik dallari kar altinda kaldi. Findik üretici mart ayi sonunda yagan karin her zaman risk olusturdugu için endise yasadiklarini ifade ederken, Kesap Ziraat Odasi Baskani Abdullah Sahin ise asil tehlikenin önümüzdeki birkaç günde yasanabilecegini söyledi.

Abdullah Sahin “Findik kar altindayken bir risk tasimiyor ancak kar erimeye basladiktan sonra hava sicakliklarinin düsmesiyle asil tehlike meydana geliyor. Dün gece özellikle 500 ila 750 rakim üzerinde yani orta ve yüksek kesimlerde de yogun kar yagisi oldu. Findik dallarinin üstüne kar oldugu için isisini koruyor, kar erimeye baslayinca tehlikede basliyor. Findikta döllenme de gerçeklestigi için, döllenmenin oldugu yerde hava sicakligi eksiye düserse zirai don meydana gelir. Suan don olup olmadigini tam manasiyla söyleyemeyiz. Kar eridikten sonra, günes açar ve gecede dona çekerse tehlike olusuyor” dedi.

Giresun’un Mesudiye köyünde findik üreticisi Avni Akar ise “Havalarin iyi gitmesi sonucu bu sene findik erken karanfil ve yaprak açti. Tam bahar geldi derken mart ayi sonunda kar yagisi basladi.

Dün firtina dolaysiyla bahçelerde zaten bir zarar görmüstü. Dün geceden itibaren hava sicakliklari aniden düserek kar yagisi basladi.

Findik bahçeleri kar altinda kaldi. Bu zamanda yagan kar her zaman risk olusturur. Alinabilecek en iyi önlem tarim sigortasidir ama çogu üretici maalesef yaptirmiyor. Insallah ayaza çekip don yapmaz yaparsa var halimize” diye konustu.

Kaynak: İHA