HÖH Genel Baskani Karadayi'dan Seçim Çagrisi

Bulgaristan’da üyelerinin çogunlugunu Türk ve Müslümanlarin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Baskani Mustafa Karadayi, 2 Nisan’da yapilacak genel seçimler için Türkiye’deki soydaslardan destek istedi.

HÖH Genel Baskani Karadayi'dan Seçim Çagrisi
Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Bursa Temsilciligi tarafindan düzenlenen iftar yemegi programina katilan HÖH Genel Baskani Mustafa Karadayi, 2 Nisan’da Bulgaristan’da yapilacak genel seçimleri için Bursa’da yasayan Bulgaristan vatandaslarina çagrida bulundu. Bulgaristan’da son 2 yilda 5’inci kez seçime gidildigini hatirlatan Karadayi, bu seçimin çok önemli oldugunu belirterek, yeterli destek alinirsa hükümet ortagi olabileceklerini ifade etti.

Programda konusan BAL-GÖÇ, BGF, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Onursal Baskani Turhan Gençoglu yaptigi açiklamada, Turhan Gençoglu “Hepinizin malumu üzere 2 Nisan tarihinde Bulgaristan’da bir seçim var. Bulgaristan’da yasayan kardeslerimiz ve onlarin çocuklarinin gelecegi için çok önemli bir seçim. Hür irademizle seçme ve seçilme hakkimiz var. Bu çerçevede önümüzdeki seçimlerde birlikte hareket ederek partimizi koalisyona sokmamiz gerek" ifadelerini kullandi.

“Hükümet ortagi olacagiz”

Yeterli destegi alirsa Bulgaristan Parlamentosu’nda hükümet ortagi olabileceklerini belirten HÖH Genel Baskani Mustafa Karadayi, “Bu yil seçimler ramazan ayina denk geldi. Son 2 yil içerisinde 5’inci kez Bulgaristan’da seçimlere gidiyoruz. 2 Nisan’da bizim için, Bulgaristan ve Bulgaristan vatandaslari için çok önemli bir seçim. Insallah sizin desteginizle hükümet ortagi olacagiz ve Bulgaristan Parlamentosu’nda sizin sesiniz olacagiz. Türkiye’de Bulgaristan Konsoloslugu hizmetleri yeterli degil ve vizelerimizi büyük zorluklarla aliyoruz. Biz hükümet ortagi oldugumuzda vize süreçlerini ve konsolosluk hizmetlerini kolaylastiracagiz. Eski göçmenlerden Bulgaristan vatandasi olmak isteyenlere danismanlik yardimci olacagiz. Bulgaristan’da yillar boyunca kendi kimligimizi savunmak için mücadele verdik. Bulgaristan’da 30 yildir demokrasi var ama tüm haklarimizi elde edemedik. Bulgaristan’daki okullarda Türkçe okunmasi için elimizden geleni yapacagiz. Siyasi nedenlerden dolayi hüküm giyenler var, son parlamentoda emekli olmak için hüküm giyilen süre emeklilik sürecine dahil olacak” seklinde konustu.



Türkiye’deki seçimlerle üst üste denk geldi

Bulgaristan’daki seçimlerin ardindan 14 Mayis’ta Türkiye’de de seçim yapilacagi için islerinin zor oldugunu belirten Karadayi soydaslardan destek istedi. HÖH Genel Baskani Mustafa Karadayi, “Sizin desteginize ihtiyacimiz var. Türkiye’ye geçtigimizde radyoyu açtik, 14 Mayis seçimi konusuluyordu. Iki seçim üst üste geldigi için bizim isimiz çok zor. 2021 yilinin kasim ayinda Bulgaristan’da cumhurbaskanligi seçimleri vardi. Ilk defa Bulgaristan’da bir Türk cumhurbaskani adayi oldu. Türkiye’den seçimlere yaklasik 100 bin kisi katildi.

Katilanlarin oylarinin yüzde 90’i bize geldi. 2022 yilinin ekim ayindaki seçimlerle Türkiye’den 60 bin kisi katildi.

Türkiye temsilcilerimizin yorumlari ‘yeterince halkimizi uyaramadik, sandiga götüremedik’ seklinde oldu. 2 Nisan’da Bulgaristan’da çok önemli seçimler var. 2 Nisan’da sandik basina gidelim ve oyumuzu Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne verelim” dedi.

Kaynak: İHA